Жителите на село Шишманци излизат на протест утре. Те планират да затворят пътя Шишманци-Белозем, край кариерата на „Холсим кариерни материали Пловдив“, тъй като са категорично против нейното разширяване.

Както TrafficNews вече съобщи, в събота в местните препълниха салона на читалище „Св. Св Кирил и Методий”, където бе проведено събрание във връзка с инвестиционното намерение. На него стана ясно, че дъщерното дружество на австрийския  "Холсим" има намерение за разширяване на кариерата от края на миналата година  и е одобрено от Общинския съвет в Раковски, без да уведоми населението на селото.

Хората от Шишманци за кариерата: Трупат се огромни богатства, а за нас - прах и срутени къщиМестните подозират, че теренът на старата кариера се подготвя за бъдеща площадка на сметище

„Запрашеността е постоянна, улиците не се пръскат, освен в случай на проверка.От гърмежите къщите са напукани, камионите вървят един след друг.В нашата община има рекорден скок на белодробните заболявания”, оплакват се жителите на Белозем. Затова те настояват за спиране на концесията и рекултивиране на кариерата.

„В селото ни също така има и доста земеделски производители, които също са потърпевши от кариерите. От взривовете се разместват земните пластове и водата бяга надолу, скоро ще е невъзможно да се препитаваме, ако останем без вода. Младите съжаляват, че са инвестирали в селото ни”, допълват местинте.

Техните опасения са, че се планира направените изкопи да бъдат използвани за депо за отпадъци, тъй като двете клетки на екозавода са вече препълнени.

Ето как изглеждат къщите в селото вследствие на гърмежите: