По инициатива на Кметство Марково с участието на жители, експерти и активисти паркът в село Марково бе облагороден. В рамките на няколко месеца хората чистиха, боядисваха, косяха и даряваха както бои, цветя и паркови мебели, така и часове доброволен труд. Място Парк Марково е създадено през последните няколко месеца с труда на десетки доброволци и екипа на Кметство Марково, като част от дейностите на сдружение “БГ Бъди активен” за облагородяване на градски пространства, обединени под името Място България.

Процесът започна през месец юни, когато група ентусиасти кандидатстваха по конкурс от инициативата с награден фонд за облагородяване на градско пространство. Младите хора биват избрани заради готовността им да участват в създаването и поддържането на зоната.

Активистите от сдружението осигуриха координиране на дейностите, ангажиране на технически експерти и доброволци, както и на финансова подкрепа в размер на 1000лв. В парка бяха поставени кошчета, пейки и цветарници. Кметство Марково се ангажираха да прочисти парка, извърши санитарна сеч, възобнови осветлението и боядиса оградата посредством доброволци.

Община Родопи пое ангажимент за възстановяване на чешмата в парка. Обновяването на тази зона е отличен пример за това, че най-добрите резултати се получават, когато граждани и администрация работят заедно.

За да отбележат откриването на пространството и да покажат устойчивост празненството по откриването бе обединено с есенното почистване на селото. Събрани бяха 94 кг отпадъци, от които разделно събрани 34кг, пластмаса и метал. 

В партньорство с кметството на с. Марково, бяха организирани три основни локации, а именно: централният парк, дворът на училището и малкия парк, намиращ се срещу Младежки дом. Успоредно с това, хората почистваха пред своите домове, а по инициатива на кметството, доброволци подновиха маркировката на пешеходните пътеки.

В училището на с. Марково кипеше усърдна работа. Учители, родители и ученици заедно обновиха класните стаи на открито в двора на училището и се погрижиха за събирането на отпадъците наоколо, включвайки се в инициативата за красива и чиста градска среда.

Следващата година ОУ Св. Св. Кирил и Методий с. Марково навършва 100 години от своето основаване.

“За трета поредна година, училището  е на първо място на база външно оценяване в Община Родопи и на 16-то място в област Пловдив”, сподели Десислава Терзиева - кмет на с. Марково. 

През тази година ОУ Св.Св.Кирил и Методий отбелязва 175 години просветна дейност с.Марково, а през 2021 ще се честват 100 години от построяването на сградата на училището. Факта, че училището е на първо място на база външно оценяване в Община Родопи за трета поредна година и на 16-то място в област Пловдив е благодарение на професиинализма на учутелите, прилежността на учениците и подкрепата на родителите.