Проблемът с наличието на манган в питейната вода на село Брестовица и вариантите за решението му обсъдиха на среща областния управител Дани Каназирева изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“  Илиян Илиев, председателят на Управителния съвет на компанията Иван Иванов и директорът на водното дружество в Пловдив Спартак Николов.

За мен най-важното е проблемът да бъде решен в кратки срокове. Срещата днес беше изключително полезна, защото всички държавни институции сме на мнение, че хората в Брестовица не могат да чакат. До няколко дни ще имаме и конкретното решение, какво ще бъде направено и ще го съобщим“, заяви областният управител.

Представителите на държавните институции категорично смятат, че ситуацията е изключително сериозна и трябва да се действа бързо, като се търси дългосрочно решение.  Най-добрият вариант според тях е нов надежден водоизточник, подмяна и реконструкция на водопроводната мрежа.

Според  ръководството на ВиК холдинга необходимите  средства за изграждането на новия водопровод ще бъдат отпуснати, а Спартак Николов допълни, че дружеството има готовност да започне изграждането му, след като всички законови процедури приключат.