Жители на Чепеларе излизат на протест в защита на Районната прокуратура за втори път. Първият ефективен протест беше преди месец, днес продължаваме, каза адвокат Тонка Динчева от Инициативния комитет пред бнр. Преди два дни в Смолян Апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов увери, че промяната е само административна и Чепеларе, както и близкият регион, няма да останат без прокурорско присъствие.

Припомняме, че на първия протест близо 100 граждани на Чепеларе затвориха 6 пъти по двадесетина минутки пътя Пловдив-Смолян. На няколко пъти колоните от автомобили бяха пускани. Недоволството е заради решението на ВСС за обединение на Районните прокуратури в Чепеларе и Смолян. Според гражданите на родопската община така се накърняват техните правата и се застрашава сигурността им и бъдещето развитие на Чепеларе. Решението за закриването на районната прокуратура не е било съобщено предварително, нито е било обсъждано с гражданите на Общината, което е в противоречие с препоръките на ЕК.

 

След протестите: Двамата прокурори в Чепеларе оставатВъпреки закриването на прокуратурата, обвинителите ще изпълняват задълженията си по същия начин