Нови протести срещу дейностите на кариерите над Белащица се проведоха тази сутрин  пред комплекс „Черен Петър”, организирани от комитета „Стоп на кариерите в Белащица”.

Жители на засегнатото село и околните населени места протестираха срещу трафика на камиони извозващи материал, както и привидно възобновената  дейност по добива им. От Инициативния комитет  заявиха, че недоволството им е свързано и с решението на Върховния административен съд, отменящо решение на Пловдивския съд, с което се отхвърля акт на РИОСВ-Пловдив срещу един от концесионерите на кариерата в Белащица – „Холсим кариерни материали“, за което TrafficNews писа.

Наш репортер успя да се свърже с кмета на община „Родопи” Павел Михайлов за коментар:

„Абсолютно незаконосъобразно е това което се случва в момента в кариерите.  Концесията е изтекла, и договорът е прекратен. Изпратили сме запитване до Министерството на енергетиката, не но сме получили отговор. Община „Родопи” е абсолютно против продължаването на дейността в кариерите”, каза Михайлов.

Припомняме, че Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ официално е учредила санитарно-охранителни зони /СОЗ/ около каптирани извори „Калоян дере I” и „Калоян дере II” край Белащица. Това е станало на 12 септември с подписа на новоназначения към това време директор Васил Узунов.

Процедурата по учредяване бе задействана по-рано тази година, а докато течеше  временно бяха спрени инвестиционните предложения на концесионерите „Холсим“ и „Европейски пътища“ за удължаване срока на концесията.

След като обаче санитарно-охранителните зони около изворите вече са факт, на фирмите се забранява да упражняват дейност по добив на инертни материали. Това се налага, тъй като поземлените им имоти попадат в обхвата на вече защитените пояси.

Битката между държавата и концесионерите за кариерите над Белащица продължава, готви се протест"Холсим" и "Европейски пътища" искат отмяна на учредената наскоро санитарно-охранителната зона, понеже може да попречи на бизнесите им

Адвокат Снежана Стефанова, част от протестиращия комитет коментира:

„ Нямаме представа коя от фирмите извозва и извършва дейност. Фактът, е че такава има, а това е незаконно.”

Протестите в селото от Родопската яка ще продължат всеки ден до края на седмицата или до спиране на дейностите по двете кариери.

 

Снимки: БНР