Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на тържествения ритуал по полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи в състава на 61-а Стрямска механизирана бригада. Ритуалът ще се проведе днес от 11.00 часа на площад „Васил Левски“ в Карлово.

Клетва за вярност пред народ и Родина ще дадат пет роти или общо над 130 военнослужещи (от над 150 новоназначени в бригадата). Тържественото слово на ритуала ще произнесе командирът на бригадата бригаден генерал Деян Дешков, а новоназначените ще бъдат поздравени от министър Красимир Каракачанов. Молебен за здраве и благоденствие на всички военнослужещи в бригадата и техните семейства ще бъде отслужен от свещеници от епархията.

В 61-ва Стрямска механизирана бригада е в ход подготовката за участие в международна мисия, в няколко големи учения и полеви лагери през 2021 г. Най-мащабните учения с участието на военнослужещи от формированието са батальонно тактическо учение с бойна стрелба „Balkan Sentinel” (на учебен полигон „Ново село”) и тактическото учение с бойни стрелби „Шабла”, където участва зенитно-ракетният дивизион. Сред задачите през тази година са сертифициране и изпращане на рота за охрана за участие в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан (от формированията на бригадата), сертификации на щаба на бригадата съвместно с щабен батальон и на 2-ри механизиран батальон (на учебен полигон „Корен”).

Във формированието през последните три години броят на освободените от военна служба войници намалява всяка следваща година, а на назначените след конкурс се увеличава. При проведените два конкурса през 2020 г. са назначени общо 197 военнослужещи. През февруари 2021 г. предстои нов конкурс за попълване на вакантни войнишки длъжности.