След 86 години без подходяща инфраструктура - спортна зала и басейн официално посрещат учениците на СУ „Любен Каравелов“ в Пловдив. Училището се радва и на обновен втори корпус, който е готов да обслужва изкуствата, които децата изучават в специалностите с музикалния профил. След ремонта двете сгради на бул. “Шести септември” и ул. “Марагидик” получиха нов облик за обща стойност над 5 млн. лева.

Кметът Здравко Димитров, който присъстваше на откриването, гордо заяви, че това вече е едно от най-модерните училища за цялата страна.

„В този салон имаше трафопост в средата, затова се и забавихме, трябваше да го преместим. Помислено е за всичко, нека децата го ползват с радост, но и да го пазят за тези след тях“, коментира Зико.

Голяма радост за директорката на училището Славка Щерева е огромният плувен басейн, отговарящ на всички модерни изисквания. Той обаче ще коства много пари, които със сигурност ще надхвърлят бюджета на образователната институция.

Знам какво ще кажете, парите за поддръжка няма да стигат. Но ние се надяваме на подкрепа от страна на Общината, без това да тежи на бюджета ѝ“, заяви Щерева.

„Длъжни сме да им помагаме. Няма как училището да се справя напълно само. Още повече , че има 5-годишен гратисен период, в който няма как да се събират такси от свободни потребители, когато няма учебни занятия. Ще измислим как да го направим, но в бюджета ще бъдат предвидени финанси за това“, заяви кметът Здравко Димитров.

Залата е многофункционална, в нея може да се тренират волейбол, баскетбол, футзал и хандбал. Снабдена е с модерно електронно табло, а при нужда може да функционира и като Концертна зала, тъй като има изградена и сцена. Местата за зрители за спортни срещи и концерти са 238. Басейна е с 4 коридора, дълъг е 25 и е широк 12,5 метра, разказа още Щерева.

Залата и басейнът, както и ремонтът на основната и помощната сграда на СУ „Любен Каравелов“ са изпълнени по проект „Образователна инфраструктура – изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив“ на Оперативна програма „Региони в растеж“. Стойността на залата и басейна, заедно с изградената топла връзка със сградата, е общо 2 885 415 лева с ДДС.