Уроци по бойни изкуства и йога, въжена градина, лабиринти и много други атракции ще радват децата на пловдивчани и гости на града. Всичко това ще се случва в доскоро занемарената постройка в подножието на Младежки хълм. „Виновникът“ е Антон Тодоров, който преди време е бил и част от младежката група на ОФ „Пловдив 2019“.

Очаква се комплекът да отвори врати през април

Сградата е построена през 80-те години на миналия век в типичния за този период стил. През 2011 година, обаче, е затворена и оставена в окаяно състояние.

„От години ми е мечта да създам подобно нещо на това място. Още от 2012 се опитвам да взема къщата под наем.“ – споделя Антон.

От няколко седмици работата по възстановяването на имота кипи – постройката е изцяло изчистена, подновена е електрическата инсталация, започва работа по водопроводните тръби и подмяна на осветителните тела. Впрегнал всички усилия и налични ресурси и не без помощта на близките си, младежът умело разпределя времето си между работа и ... още работа по къщата. Целта му е да приведе сградата в представителен вид в най-кратки срокове, за да може вътрешната част на съоръжението да започне да функционира в началото на април. 

 Занемарената досега постройка има нужда и от основен ремонт, включващ подмяна на керемиди и евентуална топлоизолация, споделя Антон, който се надява в бъдеще да намери и спонсори за обекта. 

Ще бъде запазена атмосферата на бившия младежки център

„Отдавна не съм го виждал да работи, нямам ясни спомени какво е било“ - разказва младият ентусиаст, докато ни развежда из двуетажната постройка. 

На втория етаж виждаме импровизирана класна стая, в която, съдейки по табелата на вратата, някога се е преподавал руски език. Показва ни и купчина „находки“, които е намерил при почистването - всички те навяват пионерски дух.

 

Засега мисли да ги запази им да намери място в обновената постройка. -„Все пак са част от историята на този комплекс“.

Вратите са широко отворени за всеки желаещ да работи с деца

Антон вече е открил няколко ентусиаста, между които преподаватели по бойни изкуства и йога. Те ще работят с малчуганите в една от залите на сградата.

„Всеки, който има идея, свързана с младежки дейности, е добре дошъл!“ – казва той.

След откриването на вътрешната част на обекта през април, предстои и изграждане на външните съоръжения. Те щe включват въжена градина, пътека за оцеляване, различни лабиринти, зелена класна стая на открито. В ръцете на Общината е да даде и разрешение за изграждане на стена за катерене за малчуганите.

За вбъдеще младежът е решен да организира различни по характер събития и дейности, свързани с млади хора. - „Младежки хълм е и сцена на няколко големи фестивала и, по един или друг начин, възнамерявам да съм част от тях“ - разкрива той.

Антон смята да открие нови работни места в обекта, защото счита, че млади и енергични хора трябва да се грижат за обекта и за посетителите му.

„Искам да създам социална среда далеч от фейсбук и компютрите, в която аз самият бих отгледал децата си“ – споделя ентусиазирано пред екипа ни.