Десетки пловдивчани, представители на местната власт, общественици се събраха пред паметника на Стефан Стамболов, за да почетат 168-годишнината от рождението му. Ритуала водеше актьорът от Драматичния театър Стефан Попов, а за делото на Стамболов говори областният управител Йордан Иванов.

"Общоприето схващане е, тогава когато оценяваме делото на един политик, да гледаме състоянието на държавата, когато той я е поел, и в края на политическия му път. Когато Стамболов начева борбите за народно дело, българите все още са били под османска власт. Но са имали надежда, надежда за независима свободна България. 20 години по-късно, дори и неизвоювали своята свобода до край, се създава една свободна държава, със своя икономика и най-вече - с народна гордост. След Съединението, след Сливница и Пирот България е по-добра. Често децата питат, защо е толкова важен Стамболов. Защо заема толкова знаково място в българската история.

Тук има два отговора - първият е прозаичният. Той дори е надмогнал съвременниците по онова време - Радославов, Каравелов. Сложният отговор е, че след Съединението, ние сме били изправени пред съдбовно тежка ситуация. Княз Александър е бил принуден да абдикира. Световната дипломация не е била в наша полза. Ние практически сме се намирали в състояние на предокупация. От една страна Русия са ни разглеждали като своя собственост, а от друга - Берлин, Париж и Виена са нямали доверие на България поради този факт. Това е съдбовният момент, когато Стамболов се намесва. Избран е нов български княз и той поема управлението на държавата с нов устрем. За това съдим по думите му: "И за опашката на дявола ще се хвана, акот трябва, но ще измъкна българия". Хайдутин, революционер, държавник - Стефан Стамболов е пример отвъд българския хоризонт, отвъд балканския хоризонт. Той е пример как можеш да вземеш една малка провинциална османска империя и да я превърнеш в европейска държава. За това как можеш да обновиш и вдъхнеш живот на хиляди обществени сгради, да постоиш хиляди километри пътища за седем години. Това е възможно, защото за Стамболов националният интерес не е нещо ефимерно. Той го следва без да се крие зад малки или големи. Заложил е собствената си кожа. Днес във време преходно, трудно, колко истински се нуждаем от това да не се крием, да залагаме собствената си кожа. И днес , когато трябва да говорим за завета на Стамболов, трябва да си кажем, че той ни е оставил нещо много важно - да не се боим да разчистваме, да изхвърляме, тогава когато някои вреди на обществените дела, на бюджета, на националния интерес, на общото благо. И ако тогава не са имали модерна конституция, то днес имаме върховенство на закона, власт на закона над личния интерес. Върховното на правото над партийния интерес. Върховенство на закона над слугинажа, защото тогава, когато въвеждаме законност във всяко обществено дело, именно тогава властта служи на хорат. Хайдутин, революционер, държавник. Този площад трябва да ни връща винаги към делото на Стамболов за градеж и смислено използване на властта, дадена от хората", каза Иванов.