"Дори и при най-тежка авария в Украйна и при неблагоприятни климатични условия няма да дойдат до нас опасни количества вредни радиоактивни вещества", това каза пред Нова тв Людмила Симеонова, началник отдел "Аварийно планиране и готовност" в Агенция за ядрено регулиране.

"В момента няма риск и не е имало авария, не е имало и регистриране на завишени стойности на радиационния фон", подчерта тя. "Ние ще получим своевременна информация и време да реагираме, ако това се случи", допълни още експертът.

"Независимо дали е война, или мирно време, ежедневно получаваме информация и я изнасяме на страница на Агенцията", информира Людмила Симеонова.

"При авария трансграничен пренос на вредни вещeства може да дойде до нас след 12-13 часа, ние можем да направи анализ в рамките на час и населението ще разбере за необходимите мерки навреме", заяви тя.

"Основните мерки, независимо от източника на аварията, са укриване, йодна профилактика, евакуация. Може да се приложат и други - ограничена консумация на определени продукти. Достатъчно е да се отиде вкъщи, да се уплътнят прозорците и да не се пускат климатици, излишно е слизане в мазета. Йодна профилактика се прилага при нужда и при различни групи хора, не и самостоятелно", подчерта Людмила Станева