Учениците на Математическата гимназия попаднаха в капана на транспортните неуредици в Пловдив, научи TrafficNews. Линиите 29, 12 и 10, които обслужват района на училището, са недостатъчни, за да посрещнат потока от ученици след възстановено присъствено обучение. Другите две линии, които ходят до гимназията, са 37 и 26.

От началото на учебната година - автобус 29 минава на 30 минути. Затова и се препълва още на първа и втора спирка, а шофьорите често пропускат следващите по-близки. Линиите 10 и 12 пък са с по-малък капацитет и минават още по-рядко. По тази причина децата, които пътуват сутрин от ж.р. „Тракия“ например, са принудени да хванат рейса в 6:30ч., за да са сигурни, че ще стигнат навреме за първите занятия в 7:30ч. в „Христо Смирненски“.

Пред TrafficNews директорът на Математическата Веселина Карапеева разказа, че най-проблемен е превозът на ученици в края на втора смяна - малко след 19ч.. Тогава наведнъж се налага извозването на около 800 деца. Освен тях разбира се, по трасето пътуват работещи и други граждани.

Децата са натъпкани едно върху друго. Най-притеснително е за децата, които след това трябва да пътуват до други населени места. 30% от учениците ни живеят извън Пловдив. Ако те не успеят да се вредят за транспорт до Централна гара, след това изпускат другия си превоз“, споделя Карапеева.

На 21 октомври тя е отнесла проблема към община Пловдив и ОКТ, които моли за пускане на автобусите на по-чести интервали.

На 9 ноември получихме писмо от шефа на ОКТ Георги Стоилов, в което ни казва, че ежедневно извършват анализи на пътникопотока и обследват натовареността на трафика. На база тези данни се подават информация към Общинската комисия. Обяснено ни бе, че изпълнението на транспортната задача зависи от превозвачите, а контролът върху тях се упражнява от Община Пловдив. Обаче няколко сесии минаха на Общински съвет, няма никакво решение на въпроса“, заявява Карапеева.

Ръководството на Математическа и родители са притеснени как ще се организира транспортирането на децата през идните месеци, когато освен тъмно, навън е и студено.

Припомняме, че подобен казус бе на дневен ред и пред директора на Езикова гимназия-Пловдив, който многократно сигнализира общината по темата. В крайна сметка пуснаха още линии, които да могат да поемат потока от ученици и студенти, обучаващи се в района.

Форсират пускането на „Екобус” заради хаос с транспорта около езиковите гимназии и ПУМасово фирми пропускат спирката на гимназиите, ОКТ не спира да глобява, но ефект няма

Пускат повече автобуси по линия № 4 към езиковите гимназии в Пловдив