Обучават ученици от Пловдив как да изградят заедно свят без насилие. В рамките на 16-дневна кампания социални работници и психолози от „Център за социална рехабилитация и интеграция“ към Асоциация „Деметра“ ще посетят различни образователни институции под тепетата, където ще се срещат с ученици от 1 до 5 клас.

Кампанията под наслов „Не на насилието във всичките му форми“ ще запознае децата с различните форми на насилието, като крайната цел е да ги научи да реагират, в случай че забележат негови маркери. Предвидена е и творческа част, където чрез игри учениците ще учат какво са любов, благодарност, търпение, отдаденост, емпатия.

„Стартираме на 27 ноември, като до края на кампанията ще посетим над 20 класа. Целта ни е да покажем на децата, че светът може да бъде по-добър и по-красив. Идеята е да ги вдъхновим да развият в себе си добродетели, както и умения за идентифициране на насилието във всичките му форми. С активности и лекции ще ги насърчаваме да бъдат съпричастни един към друг и същевременно да се научат как да се вглеждат в себе си и вътрешния си свят“, споделя управителят на ЦСРИ Иван Иванов.

Неглижирането на насилие има тежки последствия за личността и обществото, казва той, и често пъти, ако не се обърне необходимото внимание, самата жертва се превръща в насилник след време.

Насилието има много измерения – физическо, психическо, вербално. Тук попадат дискриминация, подценяване и изолиране, заплахи. Съветваме и учителите, и родители да не остават безразлични към такова поведение. Да не се притесняват да потърсят помощ или подкрепа“, заявява той.

Понякога работата на специалистите не приключва с информирането на учениците. Случвало се е по време на кампания, дете, което се е разпознало като жертва, да сподели с тях какво става във вътрешния му свят: „В такъв случай ние се свързваме с близките на това дете. Насочваме ги към специализирана подкрепа в Центъра за социална рехабилитация и интеграция, където правим индивидуален план и работим по разрешаване на проблемите“, казва Иванов.

Прекратяването на насилието зависи от всеки един от нас. Можем да започнем от днес. И е важно да обърнем гръб на съпротивите си да потърсим помощ. Всеки човек има своите слаби места и понякога трябва да признаем, че сме уязвими. Проблемът се преминава по-лесно, когато е споделен с друг“, заключва Иванов. 

Център за социална рехабилитация и интеграция“ е държавно делегирана дейност на Община Пловдив, възложена за управление на Асоциация „Деметра“. Центърът се намира на ул. Неофит Бозвели №38 в града под тепетата и разполага със специалисти, чиято работа е насочена към предоставянето на социално и психологическо консултиране. Услугата отговаря на нуждите от специализирана работа по превенция на насилието и асоциалното поведение, фамилно консултиране за семейства в риск и деца, въвлечени в родителски конфликт.