С водосвет, символична първа копка и разбиване на две бутилки шампанско бе поставено началото на дългоочакван ремонт за жителите на  Марково. Реконструкцията на улица „Източна“ в селото е най- мащабният проект, който община „Родопи“ ще реализира през тази година. Ремонтът на километровата отсечка включва полагане на плътна асфалтова настилка, довършване на канализацията и полагане на но водопровод, изграждане на тротоари.  На улицата ще бъде изградено и осветление – на 39 стоманени стълба ще бъдат поставени икономични LED осветителни тела на височина 8 метра.

Старт на строителството даде кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов заедно с кмета на селото Десислава Терзиева. На церемонията присъстваха председателят на ОбС “Родопи“ Георги Цанков, заместник-кметовете Емилия Иванова и Неази Таир, общинските съветници от Марково Ангел Рахов и Георги Кръстев, представители на бизнеса, граждани.

„Един от сериозните инвестиционни проекти за тази година е цялостна рехабилитация на околовръстното шосе на селото – улица „Източна“. Това е най-значимият обект, който ще реализираме тази година. Така ще успеем да регулираме движението и да изведем тежкия трафик от и към хижа „Здравец“, който сега минава през центъра на Марково, където се намират всички обществени сгради“, каза кметът Павел Михайлов. Той почете старата традиция и счупи бутилка шампанско в греблото на багера, придружен от кмета на селото Десислава Терзиева. След това машината ритуално загреба част от асфалтовата настилка на улицата.

„ Поставяме началото на нещо отлагано повече от 17 години, а инвестицията е в размер на близо 1, 8 млн. лв. Най-после една мечта на марковци се сбъдва. Пътят дотук не беше лек, но днес тази мечта вече е реалност. Пожелавам безпроблемно, качествено и в срок изпълнение на този проект“, допълни още Михайлов, като благодари на общинския съвет, кметство Марково и колегите си от администрацията, работили по реализирането му.

Като „паметен“ определи днешния ден кметът на село Марково Десислава Терзиева и подчерта, че изпълнението на тези строително-монтажни работи е плод на усилена работа и непреклонността на хората, че реализирането на проекта е абсолютно необходимо за жителите.

Всички присъстващи се пожелаха да бъдат отново заедно при завършването на строителството на обекта.