Улица „Ручей“ в пловдивския кв. „Христо Смирненски“ осъмна със скандал. Живущи скочиха срещу намерението на собственици на частен имот да строят жилищна сграда в близост до техните блокове и да нарушат тревните площи пред блока.

Противници на застрояването се бяха събрали, за да изкажат възмущението си, а напрежението на моменти ескалираше и прерастваше в скандали. На място бе и патрул на полицията, който да съблюдава реда.

В основата на скандала на двете страни стои разрешително за строеж. Недоволните граждани претендираха, че се чувстват измамени, понеже не са знаели навреме, за да могат да обжалват. Инвеститорът пък , от своя страна,  правеше опити да им обясни, че при положение, че се касае за частен имот, а те не са заинтересовани лица– никой не е длъжен да ги уведомява, че има строителни намерения.

Няма да се строи тук, не искаме някаква сграда да изниква насред градинката ни. Нарочно не са ни казали, но ние няма да позволим строеж тук“, категорична бе Павлина – живуща в съседство.

Собственикът на имота обаче – Мария Маркова разполага с разрешително за строеж и подпис от главния архитект Димитър Ахрянов, влизащо в сила на 10 ноември 2020г. Тя е категорична, че всичко е законно. Живущите в съседните сгради обаче протестират, че става дума за задкулисие.

Около 40-та година този парцел е бил собственост на моя дядо. Той ги отказал, но чрез съда успяхме да си върнем въпросния имот. В съседство имаме още един имот, там има 640 кв.м. Ако тези хора продължават да оспорват и да ни ядосват, ще уредя да се застрои и то“, категорична е Мария Маркова.

Аз и мои роднини също сме били собственици на част от въпросния имот. Преди време ни го отнеха, а ние заведохме дело с цел да си върнем земята. Тогава ни отказаха, понеже е тревна площ, без право на строителство и без право на обжалване. Какво е по-различно сега“, обяснява Тома Томов, който твърди, че притежава част от този имот, но също е против застрояването му.

А докато двете ответни страни спорят кой е крив и кой прав – строители поставиха огражденията на бъдещата жилищна сграда.

 
Разрешитено за строеж с подпис от гл. арх. Ахрянов

 
По Кадастрална карта поземлен имот 56784.511.799 в гр. Пловдив, район „Западен“ е частна собственост, вид територия Урбанизирана, НТП Средно застрояване (от 10 до 15 m), площ 417 кв. м.