От близо шест часа избирателните комисии в Пловдив са отворени за граждани, желаещи да дадат своя вот за парламентарни избори.  Секциите в града са с различна натовареност, но докато в първите часове от деня гласуващите бяха малко, вече започнаха да се извиват опашки. 

Работата върви стегнато и организирано. Пловдивчани подхождат отговорно, носят маски, някои дори ръкавици. Рядко някой недоволства, че е налага да покача отвън на опашка, защото допускаме само до 4 човека да чакат пред секция”, споделя пред TrafficNews председател на СИК в ОУ “Душо Хаджидеков”.   

Много от гласоподавателите разпределени в секциите на район Централен споделят, че предпочитат да гласуват на хартиен носител, тъй като се чувстват по-сигурни в него. Около една трето от гласуващите обаче смятат, че машинното гласуване и по-надеждно” 

“Машинното гласуване не лъже. Избрах него, защото ще улесня себе си, но и хората, които ще броят гласове. Става по-бързо и според мен е много по-надеждно”, споделя пловдивчанка, гласувала в СИК 70. 

Председатели на комисии в район "Централен" обобщават пред TrafficNewsче няма възрастова граница при хората, които желаят да дадат гласа си на машина. Противно на очакванията има много възрастни, които предпочитат да се доверят на технологиите, както и много хора от младото поколение, които категорично заявяват, че предпочитат гласът им да бъде заявен на хартия.  

Големи опашки се извиха още в ранните часове в училище “Кирил и Методий” в Смирненски, където десетки желаещи да гласуват се струпаха пред вратите на секциите.  

В секцията в ОУ “Елин Пелин” в квартал “Христо Смирненски” половината от пловдивчани са избрали да гласуват машинно. Членове на СИК споделят пред TrafficNews, че стриктно наблюдават за спазването на мерки и наблягат на това всички да ползват дезинфектант. След гласуване  почистват всички повърхности.  

Опашки в секциите в ОУ “Райна Княгиня” в Северен, където от комисиите разказаха пред репортер на мадията ни, че само едва една трета от хората са поискали да гласуват машинно. В Секция 28 в училището обаче машината на два пъти изпитала смущения при работата си.  

 

 

В следобедните часове опашки се извиха и пред секциите на “Св. Седмочисленици” в Тракия . Там над 15 души изчакваха реда си в коридора на сградата, видя репортер на TrafficNews

 

На входа на всички училища са разположени полицейски служители, които следят за стриктното спазване на мерките и реда по време на изборния ден.