Пловдив отбеляза тържествено 200 години от рождението на великия български революционер Георги Стойков Раковски. Събитието се проведе пред неговия бюст в Цар Симеоновата градина. Десетки се стекоха, за да окажат почитта си пред личността и делото му, а общественици и организации поднесоха цветя.

Слово по повод кръглата годишнина произнесе Здравко Димитров - кмет на града и член на Инициативния комитет на националното честване.

„Още през 1882-а, тук в Пловдив, Иван Вазов открива неговата гениална личност и пламенната му душа, пълна с буря и блясък. Той получава добро образование и е можел да жъне други успехи, но избира пътя на борбата“, заяви Здравко Димитров.

Водещ на церемонията бе Николай Станчев, който рецитира стихотворението „Раковски“ на Вазов от „Епопея на забравените“.

Тържеството бе съпроводено от музикална програма с участието на Военния духов оркестър и Девическа хорова формация „Евмолпея“ с диригент Алия Хансе и клавирен съпровод Борис Мирчев.

Голямата атракция бе военният ритуал, изпълнен от малки гвардейци. Децата от Представителен гвардейски блок към Детска градина „Мая“, с ръководител и директор г-н Стоил Семерджиев, направиха съчетания с оръжия и трибагреници, които искрено усмихнаха публиката.

По повод годишнината в Пловдив са подредени две изложби за революционера: фотодокументална изложба за живота и делото на Георги Раковски „Мечтател безумен, образ невъзможен” в Цар Симеоновата градина и музейна изложба с оригинални исторически свидетелства за живота и делото на му в експозиция „Българско Възраждане”.