С бурни аплодисменти бе посрещнат в съдебна зала Тошко Тодоров, обвинен от гръцките власти за трафик на мигранти. Спрямо него е издадена Европейска заповед за арест, според която Тодоров трябва да бъде предаден на гръцките власти.

Днес Тодоров се изправи пред Окръжен съд, където магистратите трябваше да решат, дали мъжът да бъде екстрадиран в Южната ни съседка. Той отказа доброволно да се предаде.

Припомняме, че Тодор Тодоров е работил като международен шофьор. През 2019 година той е собственик на кемпер, който обаче обявил за продажба. На телефонния му номер позвънил мъж от Плевен с желание да закупи превозното средство. Въпросният господин пристигнал със свой „колега“ италианец. Тримата посетили нотариус, кемперът бил прехвърлен и Тодор забравил за съществуването на превозното средство. 

Втори протест в Пловдив днес! Десетки се събраха в подкрепа на мъж, заплашен от екстрадиция в ГърцияТодор Тодоров е обвинен, че е превозвал бежанци в Гърция, без да е ходил в южната ни съседка

В съдебното заседание защитата на Тодоров представи редица доказателства за невинността на клиента си. Адвокат Гънчо Гънчев депозира договора за покупко – продажбата на кемпера, както и служебна бележка от работодателят на Тодоров, че на въпросните дати на предстъплението, той е бил на работа.

Адвокат Кънчев направи искане от съда, да бъде отново преведена заповедта на български език, тъй като на места трудно се разбира мотивът за екстрадиране. Поискано бе още да бъде направена справка от Гранична полиция за пътуванията на Тодоров извън страната и справка от МВР за дерегистрацията на кемпера.

Защитата настоя Окръжен съд да изиска гаранция от гръцкото министерство на Правосъдието, че при евентуална присъда спрямо Тошко, то той да изтърпи наказанието си в България.

В крайна сметка съдебният състав уважи почти всички искания, с изключение на повторният превод на заповедта. Окръжен съд обаче разпореди, всички представени днес доказателства да бъдат изпратени на гръцките власти. Освен това магистратите ще изискат справки за задграничните пътувания на Тодоров, както и кои са собствениците на кемпера през 2019 година.

Така делото бе отложено за края на октомври. След два дни обаче, Тодоров отново ще се изправи пред съда. Той ще обжалва пред Апелативен съд наложената му мярка задържане под стража.

След заседанието стана ясно, че единствената улика срещу Тодоров се оказват двата талона на кемпера, в които е вписано неговото име. Това разказа пред журналисти защитникът му.

„През август 2019 година клиентът ми продава превозното средство на лицето Цветомир Иванчев. Има сделка при нотариус. След един месец, Тодоров прави справка в КАТ, според която автоматично кемпера е дерегистриран, тоест вече не е негова собственост. Тодоров е направил и справка пред данъчните, където отново се вижда, че няма повече задължения към кемпера. През октомври в Гърция въпросният кемпер е спрян и вътре са открити 28 души – мигранти от Иран, Ирак и Бангладеш. Номерата на кемпера са били фалшиви – гръцки. В самото превозно средство са открити оригиналните номера, както и двата талона. Тези талони обаче са невалидни, тъй като собственик не е Тошко Тодоров. Спрямо данните в талоните, клиентът ми е обявен за издирване и се е сдобил с две обвинения. Едното за използване на неистински номера, другото за спомагане на престъпна дейност, чрез предоставяне на превозно средство. Ние се борим той да не бъде екстрадиран. Мои колеги са направили справка в гръцкия съд, която показва, че делото по случаят е насрочено чак за 2023 година. Това означава, че ако Тодоров бъде екстрадиран, той ще остане в гръцки затвор близо 3 години. Това не е прецедент. Преди години имаше случай отново на българин, живеещ в Германия, който е продал колата си на трето лице. Последният е извършил престъпление в Гърция и властите отново са искали екстрадация. Тогава обаче немският съд е отказал, с мотив че не е извършено престъпление. Казусът с Тодоров е един пример за дупка в законодателството относно това, че едно лице не е задължено да прехвърли колата която е закупил на негово име. Да, има глоба, но никой не търси отговорност към тези лица”, каза адвокат Кънчев. Той е категоричен, че държавата трябва да защити Тодоров, тъй като са налице редица доказателства за неговата невинност.

„В периода на инкриминираната дата клиентът ми е бил на работа. Не е пътувал в Гърция, не е изнасял самия кемпер в съседката ни. Тодоров не е разпознат, не е направена очна ставка, не е хванат на място”, допълни адвокатът.

Обвиненията са за участие в престъпна дейност, свързана с транспортиране и спомагане на чужди граждани за преминаване незаконно на територията на Гърция. Освен това Тодоров е обвинен, че е осигурил престоя на 28 мигранти на територията на Южната ни съседка.

„Производството в Окръжен съд касае основателността на Европейската заповед и дали следва да бъде уважена. Колегите в Гърция ще установят дали има Тодоров съпричастност към престъплението”, каза пред репортери прокурор Димитър Молев.

Ако Тодор бъде признат за виновен в Гърция, той може да получи по 8 години затвор за всеки заловен мигрант или 224 години лишаване от свобода.