Екип на отдел „Образование“ към Община Пловдив проверява случаят на детска градина „Осми март“ в Кючук Париж. Както медията ни писа, по-рано днес родители разпространиха своя позиция, в която разказаха за нередности в условията, в които децата биват отглеждани и възпитавани.

Проблемът идва от това, че в момента в основната сграда на „Осми март“ протича ремонт. Понастоящем децата са преместени в базата на средно училище „Братя Миладинови“, където обаче не са подсигурени необходимите условия за спокойно протичане на хранене, следобеден сън, занятия и игри, споделят родители. Режимът на децата се неглижира. Добавят още, че хигиената е занижена, а храната, с което ги хранят, е студена. Според тях изискванията на Наредбата 3 за детските градини не се спазват. Затова те винят директорката на учебното заведение Ели Грозева.  

Родители от Пловдив със скандални разкрития как се отглеждат децата им в градинатаТе хвърлят вина върху Община Пловдив, р-н Южен и директора на детското заведение

Екипът на общината на място е констатирал, че 4Б група в момента са настанени в класна стая за занимания по интереси. Броят на леглата е 15, при необходими 28. По тази причина на децата се оставя избор дали да спят или да играят на двора през следобедните часове. По отношение на качеството на храната не са били открити нарушения. 

По време на инспекцията на общинските служители ще бъде осъществен контакт с всички засегнати страни, заяви пред медията ни зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. Какви мерки ще бъдат предприети, ще се реши след приключване на проверката.

По договор ремонтът на сградата на ДГ "Осми март" е предвидено да приключи през ноември. Дали обаче ще се спазят сроковете е под въпрос. Една от версиите, която се спряга, е при необходимост децата от 4Б група да бъдат преместени във физкултурния салон на обновената ДГ „Котаракът в чизми“, която се намира в близост.

Друга част от децата са настанени във физкултурния салон на детска градина „Малина“ и родителите им нямат възражения относно условията.

Все още ръководството на детска градина „Осми март“ не е коментирало случая. Медията ни направи опит да установи контакт, но без успях.