Пристигащи на летище Пловдив масово не са наясно със заповедта на здравното министерство от 26 ноември, която регламентира новите условия и изисквания за влизане в България. Това съобщи за TrafficNews зам.-директорът на РЗИ-Пловдив д-р Аргир Аргиров.

Неяснотите предизвикват спорове, а често неориентираните в регламента, които  пристигат от страни в червения списък,  влизат в пререкания със служители на Регионалната здравна инспекция, посочи още той.

Нека хората си припомнят, че нашите работници просто си изпълняват задълженията. Те изискват от пътниците това, което е валидно за всички. 70% от пътуващите, пристигали от Великобритания например, не са подготвени. Останалите 30 как знаят какво се изисква от тях“, коментира д-р Аргиров.

Той допълни, че подробната Заповед № РД-01-977 от 26.11.2021 г. на министъра на здравеопазването може да бъде намерена на сайта на МнВР и Единния информационен портал.

Големият проблем се оказва, че пристигащите на родна земя не са наясно, че ако не предоставят необходимите за влизане в страната документи, подлежат на карантина, която обаче не може да бъде отменена. Така ако някой слезе от самолета без  сертификат за ваксинация, за преболедуване или легитимен отрицателен тест по метода на полимеразно верижна реакция (PCR), направен преди полета – той остава у дома за 10 дни.

Същото важи и за пристигащите от оранжева зона, с малката разлика, че последните имат възможността да отменят карантината си с предоставяне на отрицателен тест, направен в лаборатория не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната.

Ето какво гласи регламента според заповедта:

4.5. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства, които не представят документ по т. 4.4 се допускат на територията на страната и се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор.

Опция за отмяна не се посочва по-надолу в заповедта.

Положението в последната седмица е затегнато, а вероятната причина може би е и откриването на новия вариант на COVID-19 „Омикрон“, който СЗО определи като „тревожен“. Припомняме, че в последните дни списъкът е държави от червената зона се разшири, а не се допускат пътници от страните като Мозамбик, Боствана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Намибия и Зимбабве.

 Пълната заповед се очаква да влезе в сила от 1 декември 2021г. и ще важи до 31 март на следващата.