„Ние – хората на изкуството в България, сме в рамките на статистическата грешка, ако се има предвид обидно ниския бюджет от 0,4 процента за култура“, с тези думи обобщи настроенията на протестиращите си колеги от Държавна опера-Пловдив певецът и синдикален лидер Борис Кучков.

Артистичната трупа излезе на стълбите пред Дома на културата „Борис Христов“, окичена с лентички и с протестни надписи.

Денят на народните будители не бе избран случайно, от протестиращите „защото е важно обществото да ни чуе – всички средства, инвестирани в култура, ние сме си ги заработили. Субсидиите не са дарение и е време да се каже, че точно културата дава добавена стойност и ни отличава по света“.

От трупата разкриха, че заплатите на артистите са около 1500 лв.. 

„Ние упражняваме висококвалифициран труд. Учили сме и родителите ни са инвестирали средство от нашата съвсем ранна възраст. Днес обаче аз и съпругата ми, която е артист в балетната трупа на Операта, сме изправени пред трудна дилема. Малкият ни син е много музикален, но ние трябва да решаваме – бедно, но щастливо бъдеще, или осигурено, но нещастно“, каза Борис Кучков.

Той допълни, че България има силно работещи културни институти, които могат да ни превърнат в културен хъб на Балканите.  Нужно е обаче на сектора да се гледа не в цифри и статистики.

„Имаме одобрението на нашата публика. Получаваме го след всеки наш концерт или спектакъл. Трябва да убедим чиновниците да се спре това неглижиране и неразбиране на културата“, казаха още протестиращите.

На протеста те се обединиха около исканията за по-висок бюджет за култура, вдигане на работните заплати, промяна в методиката на субсидиране, защото именно благодарение на тези средства развиват творческа дейност.

В същото време специалистите в Природонаучния и Историческия музеи посрещаха посетители с протестни лентички.  Работещите там са сред  най-ниско заплатените и отправиха собствени искания – да бъде увеличен с 50 процента единният разходен стандарт за 2024 г., да бъдат увеличени субсидираните бройки , да бъдат променени правилата за конкурсни сесии за целево финансиране на проекти.

Всички протестиращи обаче се обединяват от едно основно искане – 1 процент от брутния вътрешен продукт за 2024 г. да бъде отделен за култура.