„Тази година бях много послушен и бих желал дрон. Имам още едно желание – децата, които нямат мама и тати, да получат най-големите подаръци..“

Това пише 5-годишният Божидар до Дядо Коледа. Той е едно от стотиците деца, които от края на ноември се отбиват до клоновете на Български пощи в Пловдив и областта, за да пуснат в кутия писмо до Белобрадия старец.

Не искам много – само едно голямо мече. Обещавам тази Коледа да не бягам от теб. Ще ти изпея песничка и ще те почерпя с бисквитка“, пише му Еми.

До средата на декември повече от 1700 писъмца са приети и обработени в Централната поща в града под тепетата, разказва пред TrafficNews Мария Караджова. Тя и екипът ѝ са отговорни за това всички желания на малчуганите в региона да отпътуват към Лапландия, където ги очаква Дядо Коледа.

Караджова споделя още, че добрият старец е обещал до Рождество Христово всички те да получат писмо от него и поздрави от джуджетата.

Какво си пожелаха през 2023г. малките пловдивчани?

Тази година пожеланията са основно материални подаръци, а някои деца дори правят цял списък от играчки или техника. Намират се и артистични натури, които искат материали за рисуване и писане.

Най-често в писмата им откриваме желания за вещи на любимите анимационни герои, актьори, спортисти и игри. Има обаче и деца, които мечтаят за някои съвсем нестандартни неща:

Мисля, че най-интересното желание беше машина за връщане на времето, прочетох още, че едно от децата иска „живо животно““, разказва Караджова.

Малката Илина пък иска за Коледа маркери и органайзер и допълва писмото си с „Може ли да поръчам и за кака Василена. Тя иска черно Porsche Panamera и iPhone 15 pro max, ако може да е черен. Ще бъда едно от най-щастливите деца на света, ако ми донесеш това“.

Никол е написала до Дядо Коледа дълъг списък, в който е споменала следните желания: „голяма наша къща“, „цяла наша стая“, „бюро“, „люлка и пейка за тераса“ и „звезди на таван“.

Люси пише, че тази година си пожелава семейството ѝ да бъде здраво, пък ако е възможно Дядо Коледа да ѝ донесе „Октопода Оскар, морско свинче, мама Зайка, мишка и куче“.

Валери също споделя, че много иска няколко подаръка, но най-важно за него е: „да е жив и здрав, и всички други деца, също и госпожите“.

Тази година в конкурс за най-добро писмо са отличени три деца, които ще получат малки подаръчета по повода. Техните изобретателни картички и послания към Дядо Коледа ще бъдат предадени и съхранявани от държавна агенция „Архиви“.

Караджова споделя още, че една от важните задачи на конкурса „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“ на „Български пощи“ всъщност е да научи децата как правилно се оформят писма, тъй като често се допускат грешки.

Има много писма, в които липсват адресите на получател, а понякога и на подател. За съжаление, по тази причина на някои от децата, които не са посочили точния си адрес, Дядо Коледа няма да успее да върне писъмце“, допълва тя.

Екипът на TrafficNews желае на всички деца да бъдат здрави! Да растат щастливи, любознателни, експериментиращи! Играйте и учете всеки ден, защото това ще ви направи личности! Дано Дядо Коледа ви донесе това, за което искрено мечтаете!

Ето писмата победители в конкурса: 

Други писма до Дядо Коледа: