Община Пловдив се спря на фирма, която да направи електронни здравни досиета на децата в училища и детски града под тепетата. Идеята бе част от десетгодишната Здравна стратегия на местната власт и предвижда дигитализиране и оптимизация на картони в образователните институции.

Промяната ще се сложи край на живота на хартиените досиета, които се диплят в кабинените на фелдшерите. Вече информацията за придружаващи заболявания, алергии, особени състояния и преминати ваксинации на всяко дете ще се събира в електронна система. Тя ще има директна връзка със столовата и хранителното меню, за да се реагира бързо и адекватно в случай на алергична реакция.

Край на хартиените досиета! Всеки ученик в Пловдив ще има своя дигитална здравната картаСистемата ще скъси времето за реакция на фелдшери и медицински лица в училища и детски градини

Дружеството фаворит „Смарт Софтуер Системс“ ЕООД, базирано в Бургас, вече има опит в подобни програми. То е разработило интегрираната система  /“Joystick kids healthcare”/ за здравните кабинети в училища на морската община и в Казанлък.

Имаше още една фирма, която предложи продукта си, но комисията се спря на „Смарт Софтуер Системс“. Причината е, че дружеството беше офертирало по-добри икономически условия. Цената и сигурността на софтуера бяха приоритет“, заяви пред TrafficNews д-р Калин Калинов – директор на дирекция „Здравеопазване“ в Пловдив.

По думите му и двете фирми са презентирали продуктите си пред комисия, в която са участвали представители на образователни институции в Пловдив, медицински специалисти, ИТ специалисти и членове на дирекция „Здравеопазване“. Решението да се спрат на бургаското дружество е било единодушно.

Предстои подписване на договор. Очаква се цената на услугата да се вмести в средствата за дигитални досиета, гласувани при последната актуализация на бюджета, увери Калинов. Сумата, отделена за процедурата, е 36 000 с ДДС. След финализиране на процеса, ще се премине към обучение за използване на софтуера и поетапно въвеждане в отделните училища и детски градини под тепетата.