„Преди да седнеш на масата, нахрани животните, защото те нямат глас, за да кажат, че са гладни. Сетне седни и яж със спокойна душа и радост, че си истински човек“.

2021 година бе изпитание не само за много хора, но и за много животни в Пловдивско. Заради неблагонамерени наши съграждани десетки създания пострадаха. За щастие обаче с развоя на събитията откриваме, че все пак са останали и „истински човеци“.

TrafficNews върна лентата назад, за да ви припомни част от спасителните акции на пловдивчани, благодарение на които десетки животни бяха спасени. Има с кого да се гордеем. През годината се случиха и редица симпатични истории, свързани с животни, които трогнаха пловдивчани.

Ето и историите им:

През годината станахме съпричастни към историите на няколко четириноги, които съдбата беше изправила пред трудности. От захвърлени, неглижирани, до бити и изоставени – всички те оцеляха благодарение на пловдивчани, с които трябва да се гордеем.

Малката Криси бе захвърлена в дере, а по костите ѝ имаше счупвания. До спасяването на кученцето се стига, след като потребител публикува нейни снимки в социалните мрежи. Будни граждани веднага се отзоваха и я закараха за лечение в клиника.

Пловдивчани спасиха четиринога красавица, захвърлена в дере! Животното се нуждае от скъпо лечениеСметката за лечение на Криси към момента е 900 лв.

Безпризорно кученце, което 10 дни стоя изплашено на пътя между Храбрино и Дедово, бе спасено от доброволка. През това време за него се грижеха неколцина, които често използват пътя. След като бе спасено, то също бе откарано във ветеринарна клиника за лечение.

Безпризорно куче 10-ти ден чака стопаните си край пловдивски пътМинувачи го хранят и поят, но искат по-добро бъдеще за него

Спасиха кучето на пътя Храбрино - Дедево! Благодетелите търсят пари за лечението муВероятно ще е нужен временен или постоянен дом

Щастлив развой имаше и историята на каракачанка, която бе спасена край река Въча. Тя бързо си намери дом и осиновители. Кучето бе прибрано от новия си стопанин, след като жител на Кричим се отзова на сигнала и му помогна на прекоси прииждащите води на реката.

История с щастлив край! Каракачанката, спасена край Въча, вече е в новия си домКучето вече е при новия си стопанин

През 2021 година TrafficNews ви разказа и за историята на тормозено кученце, чийто лай огласяше с дни квартал "Кършияка". За щастие тя също имаше своя щастлив край. Патрул на Трето РУ се е отзовала на сигнала, подаден от граждани и посети адреса. След като наш репортер разговаря със собствениците на жилището, стана ясно, че кучето е с друг собственик, който се намира извън града, и съвсем скоро ще бъде прибрано у дома.

Историята на кученцето, тормозено в Кършияка, върви към хепи енд! Полицията извърши проверка на мястоОказа се, че животното е на роднина на Загорови, съседите успяха да разговарят със семейството

През годината пловдивчани спасиха и няколко котенца, които се лутаха изплашени и безпризорни из улиците.

В края на септември женска котка от рядка порода бе открита в гората над Марково. Семейство пловдивчани, които били на излет през уикенда, намериха животинката и я прибраха.

Пловдивчани прибраха породиста котка, изгубена над МарковоТърсят собствениците

Малките Дани и Долорес, които спешна се нуждаеха от семейство, също бяха приютени от пловдивчанка. Котенца, за които ви разказахме, бяха намерени и спасени на 19 юни в центъра на Пловдив и за кратко живяха в Кючук Париж. Благодарение на спасителката им Дани и Долорес, които бяха открити в критично състояние, вече са добре.

Малките Дани и Долорес имат спешна нужда от семействоПловдивчанка ги спаси, но вече няма възможност да полага грижи за тях

Хърмаяни пък бе открита да скита из улиците. Скоро след публикация на TrafficNews сивата породиста британка намери своя нов стопанин.

Британката Хърмаяни търси нов домКастрирана, послушна и много мила

През годината бяха спасени и няколко бедстващи лебеда. Героят, спасил птиците, се казва Калин Милушев. Мъжът станал свидетел как лебед излиза от коритото на реката, заедно с едно от малките си. Двете птици тръгват объркани към трафика пред университета, което, разбира се, е представлявало риск за красивите създания. Калин успя да спаси големия лебед, но за жалост не намери малкото.

Пловдивчани спасиха бедстващ лебед, баща на две малкиПтицата излязла от водата и се разхождала на острова до моста на Университета по хранителни технологии

Още един лебед спасен от пловдивчанина геройКалин Милушев е мъжът, който е помогнал на красивите птици

От весели и до дълбоко трогателни истории на други животни оставиха отпечатък в пловдивчани тази година. 

Инициативата „На кафе с куче“, която се организира съвместно от доброволци на пловдивския общински приют за кучета и ОП „Зооветеринарен комплекс“ постави началото на Месеца на животните през 2021 г. и десетки жители на Пловдив се срещнаха с кученцата от приюта на града. Инициативата бе увенчана с успех и много от сладките четириногите намериха своя нов стопанин.

Пловдивчани осиновяват бездомни кучетаВсеки може да се запознае с косматите муцунки на кафе в Капана

100 безпризорни кученца намериха семейство в Пловдив от началото на годинатаДнес в Пловдив се проведе национална среща на представители на всички приюти в страната, с мисия за по-добро утре на нашите четириноги приятели

През изминалата година пък пловдивчанин направи нестандартно предложение за брак във видеоклип на звездата от Нигерия - Ханс Мили. Музикантът поканил двойката да се снима във видеото към новата му песен "ОК", с идеята дамата да получи подарък от любимия си. Вижте вълнуващият и момент тук:

Уникално предложение за брак в ПловдивСпециалният момент се случил във видеоклип на звездата от Нигерия - Ханс Мили

Сърцераздирателната история на българският Хачико пък не остави никого безразличен. Кучето лежа на гроба на свой покоен приятел в село Дъбово над месец. Животинката е забелязана от местни, които разказаха историята му и потърсиха човек, който да се грижи за него.

Българският Хачико е бездомно куче, хранено от починалия КольоЧовекът се е грижел за уличните животни

Сърцераздирателно: Куче лежи на гроба на стопанина си вече 40 дниТърси се нов стопанин, храна и грижа за верния четириног другар

През 2021 година в Пловдив се появи голяма популация на лисички. Животните толкова спокойно се подхождаха към градския живот, че дори се разхождаха из улиците, позираха до бутилки бира, играха с домашни любимци и хапваха шунка от ресторанти.

Лисица и куче станаха приятели в ТракияЛисицата, която от няколко месеца се подвизава в квартала, вече е доста социализирана

Кума Лиса от Кючука си пада по нощния живот, отиде на ресторант за шункаЖивотното не пропусна да позира пред камерите на стъписани пловдивчани

Кума Лиса позира с бутилка "Хайнекен" на Гребната базаПопулацията на лисиците явно е причина да се срещат все по-често в градска среда

Две лисани радват пловдивчани в Тракия, не се плашат от любопитни погледиДивите животни слизат в града все по-често, най-вероятно за да търсят храна

За съжаление, не всички истории завършиха с щастлив край. Имаше животинки, на които не успяхме да намерим нов дом и любящи стопани, преди дирите им да се изгубят.

В края на всяка година прибягваме към равносметки и заключения. За финал на този материал пък TrafficNews призовава гражданите към по-отговорно отношение към животинките и изказва чест и благодарност на онези, които са помагали на бедстващите създания!

И не забравяйте мъдрите слова, които изрича Махатма Ганди, че за величието на една нация и моралния ѝ прогрес може да се съди по отношението ѝ към животните.

Бъдете добри към животните през новата година!