Отплатата на дребните хулигани чрез общественополезен труд е на път да остане в историята. Рядко може да ги забележите да боядисват пейки или прекопават градинки, защото погазващите реда в Пловдив предпочитат да платят глоба след провинение.

Припомняме, че с общественополезен труд могат да бъдат санкционирани рецидивисти или наказани повторно лица, извършили дребно хулиганство. Според последната поправка в закона „безвъзмезден труд в полза на обществото“ става част от административните наказания, наред с общественото порицание, глобата и лишаването от право да се упражнява определена професия. А максимумът, с който някой може да бъде наказан, е до 200 работни часа.

По данни на Районен съд – Пловдив предоставени до TrafficNews от началото на година образуваните производства по Указа за борба с дребното хулиганство/УБДХ/ са общо 71. При тях 61 от хулиганите са получили наказание глоба. Двама от нарушителите са били признати за невинни. При 7 дела пък са се установили данни за по-сериозно престъпление, заради което са били прекратени и препратени към Районна прокуратура за преценка необходимо ли е образуване на дело от общ характер.

При един единствен случай на нарушител е постановено решение за „Задържане в структурно звено на МВР“, където вероятно хулиганът е бил ангажиран с извършване на някакъв вид трудова дейност, подходяща за здравословното състояние и трудовата му квалификация.

Не по-различно стоят нещата и при спортните хулигани. Архивите на Районния съд в Пловдив пазят данни за един фен, рецидивист в нарушаването на реда, който тази година е бил наказан да положи безвъзмезден труд в полза на обществото за 60 часа. Същият е получил и забрана да посещава спортни мероприятия в страната и в чужбина през идните две години.

Отделно, става ясно от отговора на съда, са били образувани 920 наказателни дела от общ характер, при 2 от които на подсъдимите е наложено наказание „Пробация“ и една от пробационните мерки е безвъзмезден труд.

 

Водеща снимка: Илюстартивна