Дни наред в Професионална гимназия по транспорт „Гоце Делчев“ в Пловдив учат на студено. За това сигнализират до TrafficNews ученици, пожелали анонимност. По думите им температурите в класните стаи и физкултурния салон на гимназията са твърде ниски, което им създава дискомфорт. От снимки, предоставени до медията ни, е видно, че термометър в едно от помещенията замерва 17°C.

По наредбата за здравословна среда в учебните заведение – учебните стаи, кабинети, лаборатории и аудитории, допустимите гранични стойности за температура за студения период на годината са в интервала от 18º до 25ºC.

Медията ни потърси становището на ръководството на Автото. Директорът на гимназията Бойка Борисова бе категорична, че не е налице проблем с отоплителната система, като във всяка класна стая се изпълняват условията за здравословна физическа среда.

Отопляваме се с парно, включени сме към ТЕЦ. В началото на отоплителния сезон се правеше профилактика, а наскоро викнахме техници, за да увеличат температурата на парното“, поясни Борисова.

От Дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ-Пловдив ще извършат проверка относно твърденията на учениците. Оттам поеха ангажимента в училището да бъде изпратен инспектор, който да установи дали условията, в които учат децата, отговарят на изискванията по наредба.

От Регионално управление на образованието пък съобщиха, че не са получавали сигнал за смущения в отоплението на професионалната гимназия. Началникът Иванка Киркова поясни, че ще бъде изискан доклад по случая.