Еврейската общност в Пловдив ще отбележи началото на новата 5781 г. от своя календар, като сподели част от традициите с представителите на всички народи и религии в Пловдив. Празникът започва със залеза на слънцето, тъй като дните в календара на евреите се отброяват от момента, в който слънцето падне зад хоризонта.

Навсякъде по света хората от общността се събират в своите синагоги, за да се молят за мир, съгласие и здраве. В пловдивската Синагога “Цион”, където всяка година се провежда тържествена служба, присъстват представители на всички вероизповедания и приятели на общността от града под тепетата.

Сред официалните гости ще е Д-р Агоп Кеворкян. Той е бивш председател на Израилтянския духовен съвет в Швейцария, но по произход е арменец, родом от Йерусалим. Посетителите ще могат да вкусят от кулинарните специалитети „Руло от тиквички“, „Пастел и печено яйце“, „Кюфтета с патладжан“ и „Ябълков сладкиш“. Традиционен плод на новогодишната трапеза е нарът.

На празничната новогодишна вечеря има задължително от традиционния сладък хляб „хала“ и резенчета ябълки, потопени в мед. Ябълката е символ на забранения плод и грехопадението, а медът - на обетованата земя, в която текат “мед и мляко“. Има обичай след гощавката всички да отидат край водоем и да изпълнят ритуала „ташлиш“ за пречистване на душата, като изхвърлят късчета хляб, поели човешките грехове.

На 19 септември от 19:00 ч. започва и тематичната кулинарна вечер в парк „Отдих и култура“ на Гребната база.Събитието е част от срещите на народите в Пловдив, които се организират през целия месец септември от Фондация „Заедно“ и ресторант „Нетуно“.   Гостите на еврейската вечер ще бъдат запознати с хилядолетните традиции на новогодишния празник и кулинарните обичаи, свързани с еврейската трапеза, сподели г-н Светлозар Калев, председател на ОЕ „Шалом“ в Пловдив. Тя се подготвя и с активното участие на младежката организация, ръководена от Кристиян Ангелов..