Да работим четири дни, а да почиваме три? Тази работна схема е обект на експерименти във все повече страни в Европа. Чуждестранни компании във Великобритания, Италия, Испания, Германия, скандинавските страни предлагат на служителите си да изпробват четиридневната работна седмица. Една голяма част от работниците са решили да продължат в тази динамика след пилотния етап.

В България все още една голяма част от трудещите се гледат скептично на идеята. Друга част от гражданите обаче са готови да изпробват четиридневната работна седмица. До този извод стига екипът на TrafficNews след проведена анкета с пловдивчани.

Мненията им не са единодушни. Прави впечатление, че младите граждани изразяват по-голяма готовност да тестват подобен модел на работа.

Чудесно е това предложение“, споделя пловдивчанка, според която 4-дневната работна седмица ще постави баланс между трудова заетост и свободно време. Тя е категорична, че би преминала на тази схема, ако и бъде предложено.

Друга гражданка обаче отчита, че този вариант не е атрактивен, тъй като повече свободно време би предразположило хората към повече харчене.  

„Предпочитам хората да имат повече време за почивка и релаксиране, като работят 3-4 дни в седмицата. Но е желателно да са и на хубава заплата“, заявява гражданин.

Попитахме пловдивчани как разглеждат друга, малко по-екстравагантна схема на труд – 6 работни дни, с 6-часово работно време. Тук мнението е почти единодушно – повечето не се привличат от това предложение. Причината – така остава едва един ден, в който човек не е ангажиран дори за кратко на работното място.

„Не е много добро. Дори да са шест часа на ден, ще трябва да отделиш цялата си седмица за това. После остава само един ден за почивка“, заявява пловдивчанка.

Повече вижте във видеото:

@trafficnews Какво смятате за предложението за четиридневна работна седмица? ???? #trafficnewsbg #Plovdiv #Bulgaria #fy #fyp ♬ original sound - Trafficnews