Във визията на Община Пловдив за зоологическата градина има безкрайно много неясноти и за момента тя изглежда по-скоро като „сухо предложение“. Това заяви за TrafficNews собственикът на фирмата „Запрянови-03“, която през 2015 г. се бе заела с изграждането на мащабен проект за зоопарк под тепетата.

Ние бяхме завършили обекта до 95%. Тогава по политически причини го спряха. Оттогава изминаха 8 години и състоянието на изградената инфраструктура  е коренно различно. И във вашата къщичка да не правите 8 години ремонт, тя ще се износи“, допълни Вакрил Запрянов по повод необходимостта от ремонт на изградени, но неизползвани дървени съоръжения.

Припомняме, че в началото на година Общината отново изрови темата за зоологическа градина на Пловдив. Във втората седмица на януари бе проведено и обществено обсъждане по въпроса дали трябва да бъде взет общински дълг от 9,5 млн. лева, с разходването на който да бъде довършен зоопарка и да бъде извършена реконструкцията на Дондуковата градина. Дни по-късно пред репортер на TrafficNews кметът Здравко Димитров посочи, че парите от Фонда за устойчиви градове, вместо за пробива до Водна палата, ще бъдат пренасочени именно към тях. Тогава той заяви, че е необходим ремонт на изграденото до момент, понеже се е амортизирало с времето. Той обаче даде оптимистична прогноза, макар че разрешението за строеж вече е изтекло – проектът може да бъде завършен до края на 2023. По темата всъщност и липсва решение на Общинския съвет, което вероятно ще бъде взето на сесията през март. 

Кметът: Зоологическата градина може да бъде завършена до края на годината

Не на това мнение обаче е собственикът на „Запрянови-03“. „Първо трябва да се установи състоянието на вече построената инфраструктура. Второ, кое от разрушеното може да бъде възстановено с малки средства и до какъв етап. В момента има над 40 дка застроена площ – подземна и надземна. Това беше мащабен проект. Важно е да отиде специалист, който да оцени правилно състоянието“.

До момента е ясно само, че новата концепция включва залагането на 20 хабитата. Три от тях – нови, а в тях трябва да има лъв и екзотични животни. Също така се планира разширяване на водните площи.

Зоопаркът в Пловдив с 20 хабитата, почти всичко ще се изгражда наново с 5,7 млн. леваСлаб интерес към общественото обсъждане за пренасочването на 9.5 млн. лева

По повод скочилата прогнозна цена за проекта, която бе аргументирана от Общината с новата му визия, Запрянов попита: „За да проектираш нещо е нужно проeктозадание, в което са включени всички параметри. Когато няма такова, как ще кажеш колко би струвало изпълнението му?“.

Според него поръчката да бъде пусната на инженеринг не е добра идея отново заради неясните ѝ параметри. А на въпрос дали би участвал в конкурс за изпълнение на новия проект Запрянов отговори: „Най-вероятно – не. За да участваш в един конкурс, той трябва да има ясни критерии. Още никъде не посочено какво се изисква“.

Собственикът на асеновградската фирма потвърди, че община Пловдив, осъдена да му изплати близо 800 000лв., вече се е издължила.