В пика на имотния пазар в Пловдив апартамент за 1 милион лева вече не е екзотика или някаква случайна брокерска грешка.

Цели пет имота се продават на цени между 400-660 хиляди евро. Ще започнем с "най-евтиния" - жилище от 245 кв.м на мазилка и замазка, последен етаж със скосения. Към него имало и безплатна 100 кв.м. тераси, а цената е 400 хиляди евро, въпреки че жилището тепърва трябва да премине довършителни работи и да бъде обзаведено и оборудвано. Локацията е в близост до ВМИ. 

Друг апартамент с чиста жилищна площ от 150 кв.м. пък търси купувачи срещу скромната сума от 470 хиляди евро. Имотът е разположен на 10-ти от 11 етажа в сграда в централните части на града и е в обзаведен без всякакви претенции за лукс. 

В новостроящ се комплекс на бул. "Източен" апартаментът за милионери, макар и на зелено, е с цена точно 500 000 хиляди евро. Предвид, че когато бъде построен, ще бъде издаден на мазилка и замазка, бъдещите собственици трябва да предвидят сериозен допълнителен ресурс преди да влязат в новия си дом на последния етаж. 

Изключително луксозен имот от близо 300 кв.м. търси собственици срещу 560 000 евро. Имотът е на центъра на Пловдив и представлява наистина последна генерация продукт на човешките постижения - целият е превърнат в т.н. smart home, а освен това е изцяло завършен, дизайнерски обзаведен и оборудван с всичко необходимо за директно нанасяне. 

Офертата за мезонет до Новотела, който се продава повече от 2 години, е 660 000 евро. Жилището често попада в класации за най-скъпи имоти за продан в града, но пък очевидно няма мераклии. Големината му е 440 кв.м. и наистина е луксозно завършен и обзаведен. 

Петте имота показват огромна диспропорция в ценообразуването и дори рязък контраст между представите на собствениците им за това колко струва техния имот. Според брокери в момента стойността на имотите се определя по абсолютно субективни критерии, ако въобще има различни от тези - "колко мога да му взема" и "колко ми трябва". По всичко личи обаче, че търговията кипи и все повече хора се изкушават да купят апартамент, било то не със свои пари. Усвоени жилищни кредити през първото тримесечие на 2022 г. в Пловдив са с 36% повече спрямо същия период на 2021 г., а средният размер на кредита е скочил с 8%.

Цените на пазара в Пловдив лавират в толкова големи диапазони от 800 евро до 3500 евро за кв.м., че собствениците на имоти буквално могат да сложат всякаква оценка на имуществото си. Те могат да си позволят този лукс поради простата причина, че търсенето продължава да изпреварва предлагането особено в някои категории жилищни имоти, като най-търсените - готови двустайни и тристайни жилища. Най-търсени са централните квартали като Каменица и района около Младежкия хълм, но заради бумът на строителство предпочитани са и "Смирненски", както и "Кършияка". 

През второто тримесечие на 2022г. пазарът на имоти в града под тепетата остава много динамичен и цените на жилищата продължават да се растат. Средните цени на жилищата са около 1000 евро за кв.м. и над 1300 кв.м. за централните части на Пловдив. Таван на цените трудно може да бъде сложен.

Все широко е търсенето на къщи в близки населени места до Пловдив, като най-предпочитана е Родопската яка. Там къщите обаче са със средна цена от над 200 хиляди евро. В равнинните села цените са средно около 100-150 хиляди евро.