Дългоочакваният рестарт на зоопарка в Пловдив няма да се състои. Това заяви кметът Здравко Димитров и обяви, че оттегля предложението за пренасочване на средствата за пробива на Водната палата.  

Няма да правим зоопарка. Видяхте какви бяха реакциите на общественото обсъждане от будните граждани. Пловдивчани трябва да търсят отговорност от тях, затова че този проект няма да се състои. Въпреки че е срамота Пловдив толкова време да няма зоологическа градина. Същите тези „будни“ граждани, които са организирани, провалиха и пробива на Водната палата. И сега община Пловдив ще трябва да плаща на фирмата заради спрения проект“, каза Зико.

Другият проект, който общината възнамерява да реализира, за реконструкция на Дондуковата градина остава в плановете на градските власти. В момента се обмислят различни варианти как могат да бъдат пренасочени средствата от Фонда за устойчиви градове към проект, който да замени зоопарка.

Припомняме, че в началото на година Общината отново изрови темата за зоологическа градина на Пловдив. Във втората седмица на януари бе проведено и обществено обсъждане по въпроса дали трябва да бъде взет общински дълг от 9,5 млн. лева, с разходването на който да бъде довършен зоопарка и да бъде извършена реконструкцията на Дондуковата градина. Дни по-късно пред репортер на TrafficNews кметът Здравко Димитров даде оптимистична прогноза, макар че разрешението за строеж вече е изтекло – проектът може да бъде завършен до края на 2023. Ясно е обаче, че намерението за зоологическа градина в Пловдив отново отиват във фризера. 

Строителят на зоопарка: Бях го завършил на 95%, не бих участвал в новата поръчка на „инженеринг”Вакрил Запрянов определи като "сухо" предложението на Общината за рестарт на зоопарка

Зоопаркът в Пловдив с 20 хабитата, почти всичко ще се изгражда наново с 5,7 млн. леваСлаб интерес към общественото обсъждане за пренасочването на 9.5 млн. лева