Шофьор осъди Община Пловдив заради неправилно поставена скоба от служители на ОП „Паркиране и репатриране“. Администрацията е загубила дело, с което пловдивчанинът обжалва наложената му принудително административна мярка /ПАМ/. В основата на спора между двете страни, пренесъл се пред Темида, решаваща се оказва политиката на Община относно осигуряване на достъпност на хората с увреждания. В конкретния случай преференциалното паркиране на хора с инвалидни стикери и възможността за отпадане на такса в „Синя зона“.

Случаят се развил в началото на тази година. На 21 януари пловдивчанинът, който е с трайна неработоспособност от 60% и притежава талон за паркиране на инвалидни места, имал работа до Районен съд–Пловдив. За да намерят подходящо паркомясто, той и съпругата му тръгнали по бул. „Марица-юг“. Обиколили малките улички, района на Водната палата и кръговото. В близост до Пешеходния мост видели знак Д21, осигуряващ преференциални паркиране и 3 часа безплатен престой. 

Вдясно от знака имало паркиран автомобил, също притежаващ стикер за инвалид. Тъй като нямал друга опция, мъжът оставил колата си вляво, тъй като липсвала хоризонтална маркировка на паркинга. След като се върнали на мястото, установили, че на автомобила им има поставена скоба. Потърсили екип на ОП „Паркиране и репатриране“, откъдето им обяснили, че санкцията е наложена, тъй като не са паркирали в обхвата на знак Д21. Поради тази причина е следвало да заплатят такса за „Синя зона“, което те не били сторили.

От материалите по делото става ясно, че съдът е взел предвид факта, че не са разграфени местата за паркиране на автомобилите. Той обаче е разгледал и кредитирал една особена подробност – между мястото, където е бил паркиран автомобилът на пловдивчанина, и паркомястото, пред което е поставен знакът, има дърво.

„В този смисъл наличието на очертания на паркоместата не би имало значение за преценката къде да се позиционира, за да спази изискванията на закона и наредбата“, казва съдът.

Това, което магистратите обаче не пропускат да отбележат е, че за въпросния участък – централната част на Пловдив, липсват данни  колко от местата за паркиране в обхвата на „Синя зона“ Община Пловдив е отстъпила на хора с увреждания. Предвид това съдът счита, че няма как да прецени дали са осигурен достатъчно „сини“ места спрямо броя на хора с преференциални талони.  

Взима предвид факта, че едното посочено място вече е било заето, което лишава от други възможности пловдивчанинът. А тъй като местната администрация не е успяла да докаже дали спазва изискването на разпоредбите в района на бул. „Марица-юг“, съдът приема за основателна жалбата на пловдивчанина. В този смисъл отхвърля наложената административна мярка и задължава Община Пловдив да изплати разноските по делото –  10 лв. държавна такса и 1000 лв. адвокатско възнаграждение. Решението на Административен съд-Пловдив подлежи на обжалване.  

Въпрос до местната власт и пловдивчани - взимате ли на сериозно проблемите на хората с увреждания?В това стадо няма само една черна овца

ОКТ с нова цел: Забранява престоя по ключови булеварди в Пловдив, слага знаци до Сини паркоместаТова ще се реализира с монтиране на вертикална сигнализация, доставена по договор след проведена обществена поръчка