"Северен“ е гъстонаселен с тесни улици и подобни строителни дейности допълнително натоварват района, трябва да се съобразяваме и с хората, защото това, което правим, е за тяхно добро, за осигуряване на тяхното по-спокойно ежедневие, удобство и безопасност“, заяви вчера кметът Здравко Димитров по време на инспекцията на водния цикъл в Кършияка. Жителите на района обаче са скептични към подобни обещания. Но ако за повечето проблемите се изчерпват с проблеми с достъпа, прах и кофи за смет на съседната улица, то пловдивчанката Никол Ангелова е на път да загуби работата си, заради немарливост от страна на строителите, незаинтересованост от страна на общинските власти и бездушие на полицейските органи. 

Никол е младата дама, чиято кола преди седмица пропадна със служебния си автомобил в необезопасена шахта на ул. "Луда Яна". Тя потърсила съдействие на тел. 112 , от където предали сигнала на Трето РПУ. В неделя вечерта обаче вместо съдействие от страна на органите, тя си навлякла още по-голям проблем. Полицаите , които пристигнали на място, и съставили акт тъй като й казали, че е нарушила поставени пътни знаци. 

"Единият ми написа акта, а другият беше свидетел. Хората, които се бяха струпали отстрани заради инцидент , предложиха някой от тях да бъде свидетел. Униформените се държаха много арогантно с мен. Не мога да си обясня защо - в крайна сметка аз бях потърпевша. Не смятам , че съм извършила нарушение. По улицата, покоято влязох в участъка, нямаше предупредителни знаци. Знам, че на никой не му е приятно да работи в неделя, но всеки си избира професията", коментира пловдивчанката. 

 

Тя очаква наказателното си постановление, за да го обжалва. "Актът е написан по такъв начин, че дори не мога да прочета за какво нарушение съм санкционирана. Но няма да оставя нещата така. Ще го обжалвам, защото залогът е работата ми. Аз съм медицински представител и професията ми е свързана с постоянно шофиране. Ако ми отнемат книжката, вероятно ще бъда освободена от фирмата. Това, което се случва е пълен абсурд!" възмутена е Ангелова. 

След инцидента, от полицията коментираха, че Ангелова е нарушила правилата, тъй като  „при наличие на пътен знак Ж-3 (Предварителен указател за отклоняване на движението) и А-23 (Участък от пътя в ремонт) за временна организация на движението, водачът навлиза в участък от пътя в ремонт и пропада в пътна шахта” .

„Управлявалият превозното средство нарушава чл. 6 т. 1 от ЗДвП. Санкциите за пътнотранспортно произшествие са 200 лв., за навлизане в участъка от пътя в ремонт според чл. 171 т. 1 буква "Ж" се отнема свидетелството за управление на МПС за 1 месец, а за нарушение по чл. 171 т. 2 буква "Н"- автомобилът се спира от движение за 1 месец”, допълниха от полицията.

Според очевидци обаче лекият автомобил на Никол Ангелова е идвал от улица, по която няма предупредителен или забранителен знак, свързан с ремонта. Веднага след инцидента шахтата вече е обезопасена.

Ето и част от коментарите по повод инцидента: 

От квартала

Хайде другарите милиционери да обяснят на живеещите вероятно над 500 човека по 4 пряко свързани улици ("Луда Яна", "Въча", "Порто Лагос", бул. "Марица Север"), които в момента са в ремонт в квартала, откъде да влязат и да излязат? Защото, според тяхната "временна организация" на движението точно оттам, откъдето е идвала дамата, е ЕДИНСТВЕНИЯ изход от квартала. Апропо, въпросната "Луда Яна" е в ремонт от ноември 2020г...

От квартала

Всички улици са разкопани, няма друг изход, редовно си минават колите оттам. Да не се правят на ударени! Няма знаци, защото ако сложат, няма откъде да се минава! Това е най-безумният ремонт, бавен, без план и организация, лошо изпълнение, и стоим в калта и камънаците половин година вече. С това темпо не знам до 2030 година ще се оправим ли.

Живеещ наблизо 

Наясно ли сте дали улицата е в ремонт? Наясно ли сте дали има алтернативен маршрут? Улиците се копаят и зариват и се оставят в този вид с месеци. Никой не контролира строителя и логично той не си дава зор. Полицията вместо да е в полза на обществото, се ползва в квартала в защита на частни интереси.

Ремонт

Въпросната улица от 100 метра е започната от началото на Ноември месец 2020.

Жител на Район Север 

Живея на Ул."Победа" , до кога ще бъде затворена и разкопана улица Самара до входа на Хотел "Ленинград"??? Вече 2-ри месец нямаме улица, нямаме тротоари и децата ни са принудени всяка сутрин да газят в калта, защото някой си строи на паркинга на Ленинград блок? Водният цикъл на улицата ни беше разкопан и заровен за една седмица през месец Февруари ,от тогава чакамееееееее евентуално АСФАЛТИРАНЕ.

Съдът ще реши, дали написаният акт е законен или не, но очевидно имаме двоен стандарт при налагането на наказанията. Обичайно при инциденти с пътища, които са в ремонт, се търси отговорност от фирмата изпълнител.  Но контролната функция тук е на Община Пловдив и МВР.

Според Наредба 3 на Министерството на регионалното развитие и благоустройство за временната организация и безопасността на движението при извършване на строителни и монтажни работи по пътищата и улиците, отговорността за изготвянето на временната организация е на възложителя – Община Пловдив. Фирмата изпълнител изготвя плана и поставя знаците, но цялостната организация се съгласува с МВР и Община Пловдив.   През целия период на строително монтажните дейности Община Пловдив и МВР са тези институции, които трябва да следят дали организацията в района се изпълнява.  Ако проверките на Община Пловдив бяха направено по-рано, а не след инцидента щеше да се види, че там няма предупредителен знак пред опасната шахта. Тъй като на мястото на въпросният шофьор , можеше да има пешеходец, който прибирайки се вечер към дома си, можеше да си счупи крака. 
Само че , вместо да потърсят виновника за проблема, полицаите си отчитат дейност, като глобяват граждани. И това по никакъв начин не решава казуса. Затова и не е изненадващо, че два дни по- късно друга пловдивчанка си разби картера на същата улица. Това нямаше да се случи ако след инцидента опасните шахти бяха сигнализирани. Но писането на актове е далеч по- лесно, отколкото превенцията. 

На същата улица,  преди няколко седмици младеж пропадна във внезапно образувала се дупка в тротоара. Два дни след инцидента с Ангелова, друга пловдивчанка пострада. Майка с две деца претърпя инцидент, докато пътувала с автомобила си по улица "ул. Полк. Сава Муткуров", където в момента се извършват ремонтни дейности. 

По информация на ОД на МВР жената преминала през капак на шахта, в следствие на което ударила долната част на колата. В резултат от инцидента по пътното платно се разляло гориво. 

На мястото е пристигнал полицейски екип, който е отработил произшествието по административен ред. Няма пострадали хора, щетите са само материални. Този път обаче акт не е съставен. Явно служителите на реда са решили този път да си спестят гневните упреци от страна на гражданите.