Над 3000 пловдивчани днес казаха НЕ на ограничителните мерки, оповестени вчера от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Шествието потегли от площад "Съединение" , като в него се  включиха не само собственици на заведения и техните персонали, но и собственици на игрални зали и техните служители, доставчици, фирми за търговия с хранителни стоки и напитки, сватбени агенции, детски центрове. Те са категорични, че държавата е абдикирала от задълженията си и ги е оставила на произвола на съдбата. 

Със свирки, вувузели, тенджери и капаци , протестиращите изразиха своето несъгласие с мерките. Минавайки по Главната към ядрото непрекъснато се присъединяваха още и още протестиращи. Множеството стигна до Централна поща, където ги очакваше кордон от полицаи. Протестиращите обаче успяха да пробият живия щит и излязоха на централния булевард "Цар Борис Трети" ,като го блокираха за няколко минути. 

След това се върнаха пред сградата на Общината , като щурмуваха входа й, който обаче бе заключен. Те издигнаха плакат "Политически проститутки" пред погледа на охраняващия полицай. "Искаме равнопоставеност със заводи, хипермаркети и транспорт", "Не можем всички да сме държавни служители" "Наема е 100%" ,"Не на дискриманицията" са само част от плакатите , които носеха протестиращите. 

"Излизаме на протест , защото здравните мерки бяха приети без съпътстващи икономически буфери. Част от хората, които са събрани тук, от 8 септември са безработни, защото обектите, в които работят ще бъдат затворени. Ще бъде освободен и персонал от ресторантите, които ще работят с намалено работно време. Те не знаят как ще си плащат сметките, как ще си гледат семействата. Правим едни и същи грешки вече втора година. Видя се, че затварянето на ресторантите и клубовете не води до абсолютно нищо. Води само до фалити и загуба на персонал. Много от хората, които ние обучаваме с години, напуснаха бранша , преориентира се или заминаха в чужбина. Разбра се, че по този начин пандемията няма да бъде преборена, но въпреки това репресиите продължават", коментира Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, който днес пристигна в Пловдив за протеста. 

"Ясно е, че пандемията може да бъде преборена с ваксинация, но това е работа на държавата. А тя не може да прехвърля своите отговорности върху нас. Ние имаме 240 депутати в парламента. Нека мерките минат през парламента и там да бъдат гласувани. В момента те се въвеждат от един служебен министър , който не носи отговорност" заяви той. 

Обяви, че на 8 септември - денят , в който мерките влизат в сила,  ще има голям протест в София и всеки ден ще затварят центъра, докато исканията им не бъдат приети. "Ще ни подкрепят фитнесите, детските центрове, сватбените агенции. Много съпътстващи браншове, които също остават без работа" каза Алибегов. 

"За нас е важното е да се вслушат в нас, като хора с опит. Най- важен е човешкия ресурс. Ние губим хора, обучавани с години. Ние нямаме персонал, пада качеството и от там конкурентноспособността пада. Искаме справедливи мерки. Искаме ясни критерии за спасение на бранша. Докрай ще се борим" подкрепи го председателят на БХРА - Пловдив Еньо Енев. 

"Хората от бранша си намериха друга работа. Ако до преди 2 години имахме 200 човека кандидати за работа за седмица, сега са 4. Настояваме да работим нормално, нямаме клиенти над 60 години, персоналът ни е ваксиниран. Точно си върнахме кредитите и сега пак наново. Обречени сме!" , заяви Георги Пашалиев , собственик на клубовете "Фабрик" и "Ноу Сенс". 

"Как да живеем без средства? Как да плащаме наеми? Голяма част от персонала ни е от други градове. Живеят на квартири. Това са цели семейства, имат малки деца. Някой изобщо мисли ли за тези хора, които остават на улицата?" възмущава се управителят на клуб "Ескейп" Тодор Атанасов. 

Вижте коментарите и на други собственици на пловдивски заведения и агенции във ВИДЕОТО:

Пловдивският бизнес на протест! Мерките водят до фалити, а не до ограничаване на пандемията НА ЖИВОСледете живото ни включване в страницата ни във Фейсбук

Близо 3 000 пловдивчани протестират срещу мерките , блокираха "Цар Борис Трети" НА ЖИВОПолицията не успя да спре гражданите, които искат оставката на здравния министър

Протестиращите щурмуваха общината!Те издигнаха плакати "Политически проститутки" и "Как да си платим наема"

 Междувременно коронавирусът продължава да настъпва в Пловдив и двуседмичната заболеваемост е вече 341,4 на 100 000 души население. Мобилен пункт за ваксинация отвори врати пред хипермаркет Метро, който предизвика невиждан интерес за ваксининация сред пловдивчани.  Всеки гражданин, избрал да се ваксинира в пункта на територията на магазина, ще получи ваучер на стойност 20 лв., който може да използва за пазаруване в магазина или да дари за социално значима кауза в специално обозначени за целта кутии на "Вход клиенти“ в търговските обекти. Не обаче двадесетте лева бяха водещи при решението да се ваксинират мнозина пловдивчани. Повечето от тях споделиха, че го правят заради добрата кауза.

Заболеваемостта в Пловдив скочи на 341,4 на 100 000 душиСред заразените в областта има двама лекари и медицинска сестра

Опашка за ваксини! Пловдивчани се редят за ваучери, но благотворителноПрез почивните дни се очаква още по-голям интерес сред хората

В същото време Пловдив не спира да се готви за празника на града. Усилен труд кипи на площад „Съединение” от дни. И тази година традицията бе спазена. Дни преди 6 септември , паметникът на Съединението бе измит. Тази година служителите  използваха 1 000 литра концентрат с аромат на люляк.

Паметникът на Съединението в Пловдив замириса на люлякТрадиционно съоръжението бе измито дни преди 6 септември