Бившият хостел „Филипополис“, който от няколко години се превърна в Дом за настаняване на възрастни хора, ще бъде съборен. Оказа се, че пететажната сграда на ул. „Митрополит Панарет“ 7 е незаконна, в следствие на което кметът на район „Централен“ Георги Стаменов е издал заповед за премахването ѝ.

Собственичката на сградата - Гюлхан Алиева, която е съпруга на небезизвестния Гюрсел Алиев, е обжалвала заповедта, но магистратите от Административен съд-Пловдив категорично отхвърлят жалбата.

Оказва се, че сградата е строена в периода 1999-2000 година, но липсват каквито и да е строителни книжа за това – няма издадено разрешение за строеж, проектна документация,  не е допустима по действащия ПУП, както и по отношение на градоустройствените планове, действали по време на изграждането ѝ, съответно представлява незаконен строеж. Освен това за построяването на процесната сграда липсва съгласие от НИПК, а сградата се намира в Архитектурно-историческия резерват “Старинен Пловдив“ и всички проекти за строителна намеса в резервата се съгласуват с НИПК, съответно с НИНКН.

Въпреки, че неколкократно Алиеви са пускали искове за узаконяване на сградата, те са получавали мълчаливи откази, които са влезли в сила.

Така изводите на съдът сочат, че сградата е незаконна, а заповедта за премахването ѝ – законосъобразна.  Алиеви все още имат последна възможност да обжалват решението пред ВАС.

Алиев, който е бивш председател на Джамийското настоятелство, е прехвърлил къщата на жена си през 2002 година, но е  упълномощен от съпругата си да я представлява. От няколко години Гюлхан е в Германия, където се грижи за внуците си.

Самият Алиев пък живее в Пловдив, но няма информация с какво се занимава в момента. Няма фирми на свое име, докато съпругата му разполага с едно дружество с правна форма едноличен търговец, чийто предмет на дейност е търговска дейност и представителство, комисионерство, транспорт и туризъм в страната и чужбина.

 Въпреки, че няма официален бизнес в България, той вдигна пищна сватба на сина си през 2010 година. През 2016 пък къщата на неговия  братовчед му Демир Александров лумна, а след като пламъците бяха изгасени семейството обяви, че по време на гасенето на пожара са изчезнали 300 000 евро.

Гюрсел Алиев: Парите са изкарани с честен труд! ВИДЕОПрокуратурата проверява сигнала за изчезналите 300 хиляди евро