Три конкретни искания е отправил собственикът на имота от 16 дка зад хотел „Санкт Петербург“ Байрям Солак. Предложенията бяха представени пред инициативния комитет, които повече от час дискутираха с кмета Иван Тотев възможните решения на проблема. Първото и основно искане на собственика на имота е да се изготви оценка на парцела от трима независими оценители от Окръжен съд в Пловдив, за да се види каква е актуалната му цена към март 2019 година.

Второто желание на собственика е т.нар. бункери да бъдат съборени от Община Пловдив, а третото е да се премахне захранващ кабел на EVN, който минава през парцела му. Кметът на район „Северен“ Ральо Ралев заяви, че Община Пловдив е съгласна да се изготви въпросната експертиза, като скоро ще започне процедурата по нея. Най-вероятно тя ще бъде платена от собственика на парцела.

По другите две искания на Солак от градската администрация ще отговорят с отрицание. Причината е, че захранващия кабел на EVN е напълно законен и е изграден със съгласието на собственика през 2013 година, когато все още парцелът е бил в активите на хотел „Санкт Петербург“. Относно бункерите, Община Пловдив няма правомощията да ги премахва, тъй като се намират в частния терен.

От инициативния комитет заявиха, че предложенията на Солак ще бъдат представени пред всички заинтересовани граждани на събрание в парка тази неделя. След това ще се решат и какви последващи стъпки ще бъдат направени от тях. Според гражданите основния момент в казуса e с т.нар. бункери. Те са пуснали запитване до областния управител Здравко Димитров, който е казал, че ще провери собствеността им. Според тях съоръженията под земята е било столовата на 9-пехотен полк - по разказ на възрастна жителка на квартала. Ако това се потвърди то самите помещения не фигурират в апортната вноска и поставят под въпрос цялата сделка.

Пловдивчаните, бранещи парка в Кършияка, сложиха жълтите жилетки преди срещата с кмета СНИМКИТристранна среща се организира в Община Пловдив за бъдещето на парцел от 16 дка в "Северен"