Възползвайки се от правото си на отговор по чл. 188 от Изборния кодекс , кандидатът за кмет на Демократична България адвокат Атанас Костов за пореден път си позволява да манипулира общественото мнение, внушава неистини и замесва името на сайта TrafficNews в хипотетични престъпления. В три поредни материали медията отрази две последователни нарушения на автомобила на г-н Костов и последвалата санкция, наложена му от на Пътна полиция - фиш в размер на 50 лева. 

Двойният аршин на адв. Костов или трябва ли да мълчим за нарушенията на кандидатите за власт преди избори?Днес юристът бе глобен от КАТ за непревилно паркиране

Неясно защо адвокатът свързва публикациите в платформата ни с постове на ФБ групата "Забелязано в Пловдив", която обаче не е ползвана като източник на информация. Твърди, че снимките са  "дело на интернет трол(лице с неясна самоличност) под името  Ivan Andonov, което няколко дни се “вихреше” във “Фейсбук” групата “Забелязано в Пловдив”. Поведението на това лице сочи, че в рамките на няколко дни това лице тенденциозно върви след мен с фотоапарат, за да ме дебне къде и как ще паркирам – пред дома ми, пред офиса ми и т.н." 

"Да следиш някой, с цел снимайки го да го злепоставиш е престъпление, т.е вие дами и господа, като медия през последните няколко дни пряко и тенденциозно съучаствате в извършването на престъпление против мен(за справка виж чл.20 от НК), осъзнавайки, че използваният материал е заснеман с цел да ме злепостави. За това деяние в описаната хипотеза, собственикът на вашата медия ще носи наказателна отговорност за съучастие, заедно с извършителя на деянието по чл.144а, ал.2 от НК – факт, с който възнамерявам да сезирам прокуратурата."

Нито собственикът на медията, нито главният редактор знаят кой е Иван Андонов, още по-малко дали този човек има истински или фалшив профил. Също така няма как да сме наясно кой и с каква цел е следил г-н Костов (ако изобщо е бил следен). Ако той смята, че е бил обект на непревомерно следене, би трябвало да се обърне към съответните органи или да подаде сигнал на 112. Но без никакви факти и аргументи да се твърди, че медията е съучастник на в престъпление, най- малкото не е професионално. 

В правото си на отговор  кандидатът за кмет дава обяснение за причината за двете нарушения - в първия случай е паркирала жена му, която била с болното им дете, а във втория случай - разкопаната улица, за която той има разрешение за платено паркиране от общината. Разрешението на общината обаче едва ли разрешава паркиране в кръстовище, където всъщност е оставил колата си юристът. 

В писмото си адвокатът твърди , че е сезирал ЦИК за нарушение от страна на медията, тъй като " всичко това се извършва публично, от електронна медия, с цел да се навреди на имиджа на участник в изборния процес". Всъщност текстовете касаят единствено нарушение на Закона за движение по пътищата и по никакъв начин не уронват имиджа на кандидата за кмет, тъй като медията ни ежеседмично получава десетки сигнали за автомобили паркирани в нарушение, в инвалидни места, на пешеходни пътеки, на тротоари и публикува всички. Продължаваме да смятаме, че всеки от кандидатите за кметове трябва не само да спазва законите, но и да бъде образец за поведение на гражданите. 

В правото си на отговор г-н Костов твърди, че сме злоупотребили с личните му данни като сме публикували номера на мерцедеса му, но не коментира факта, че когато той беше жертва на аналогично пътно нарушение, той публикува колата нарушител и собствениците й по същия начин. 

В писмото си адв. Костов ни съобщава, че " От тук до края на годината възнамерявам да ви изпращам снимка на кола всеки ден, която е спряла на същото място. Моля да сезирате всеки ден КАТ, както и да публикувате снимка на колата “и собственика й, който погазва закона” в противен случай ще приема, че поведението ви е насочено към неспазване на закона и двойни стандарти".

Тъй като всички сигнали за нарушения на пътя, изпратени от наши читатели,  се публикуват своевременно TrafficNews благодари на г-н Костов за поетия ангажимент и ще направим самостоятелна рубрика в сайта "Забелязано от адв. Костов" , в която ще бъдат публикувани неговите сигнали. 

Екипът на TrafficNews желае на г-н Атанас Костов успех в надпреварата за кмет!