При липса на български хеликоптер-линейка, застрахователите, които предлагат тази услуга в момента търсят алтернативни варианти за подписване на договор с чуждестранни фирми. Те ще търсят летателна машина за спасителни въздушни акции извън територията на страната, тъй като в България вече няма останала нито една такава. 

Към момента всички, които са сключили планинска застраховка с покритие за спешно транспортиране с хеликоптер, не могат да се възползват от услугата. Това е резултат от факта, че последният хеликоптер-линейка в България бе продаден от собственика - частната фирма "Хели ер", която го отдаваше под наем. Представителят на компанията Георги Спасов обясни за TrafficNews, че държавата не им е съдействала по какъвто и да е параграф, въпреки че се занимават с обществено полезна услуга, която спасява човешки животи. В резултат на това дружеството, което първоначално закупува две специализирани летателни машини, продава първата преди месеци, а сега се разделя и с втората. 

Помощ - няма! Край на въздушните спасителни операции за бедстващи и животозастрашени в БългарияБългария остана без последния хеликоптер-линейка, алтернатива няма

Застрахователите обясниха, че са преустановили сключване на планинска застраховка, като обаче се надяват скоро да намерят вариант за спасителни операции по въздух. 

"В момента сключването на застраховка ”Планинска грижа ”  не е достъпно за клиентите на ЗК „ Лев Инс ”. Официално становище  на компанията ще бъде изпратено до медиите след приключване на преговори с чуждестранни фирми, които могат да предоставят  оборудван  медицински хеликоптер  за навременно транспортиране до медицинско заведение в случай на злополука. ЗК „Лев Инс”  е помогнала  на над 20 души  в кризисни ситуации, поставяйки опазването на човешкия живот като главен приоритет за дружеството", е официалното становище на застрахователя на въпросите на TrafficNews

Това обаче означава, че някой трябва да се ангажира със стопанисването на хеликоптер, дори да бъде открит такъв, тъй като звучи повече от странно България да чака хеликоптер да дойде например от Румъния, когато става дума за неотложни ситуации със застрашен човешки живот. 

Нов хеликоптер-линейка струва около 5 милиона евро, обясни Спасов и допълни, че поддръжката му е също изключително голямо бюджетно перо. Изисква се и сертифициран екип от пилот и спасител, както и непрекъснато покриване на летателни часове и квалификационни подготовки. 

За последните 2-3 години с вече продадените два хеликоптера-линейка са извършени над 40 спасителни въздушни операции, като са спасени десетки човешки живота.