Ще изтегли ли Община Пловдив 13 млн. лева заем през Фонда на фондовете за изграждането на три паркинга и ремонта на подлеза на Чифте баня? Днес е общественото обсъждане за поемането на дълга от 17:00 часа в залата на Общинския съвет. На нея ще има и представители на градските власти, които ще разяснят за заема и защо тези процедури се правят сега. Поемането на общински дълг 9 месеца преди изборите противоречи на закона,а единственият вариант да бъде прекаран през този мандат е да се гласува на последната сесия на Общинския съвет. Самият договор обаче ще бъде подписан в новия мандат, но решението ще бъде взето.

Поемането на общински дългосрочен дълг е мотивиран с изпълнението на проекта „Изграждане на функционални връзки и инфраструктура за осигуряване на свързаност със зоните за въздействие по „Региони в растеж””.

Трите съоръжения, които ще бъдат изградени със заема са многоетажният паркинг на ул. „4 януари” върху бившия ТЕЛК, другият етажен паркинг в ЖР „Тракия”, както и буферен паркинг  на кръстовището на бул. „6 септември” и „Източен”.

За паркинга върху бившия ТЕЛК вече има положително становище от екоинспекцията в Пловдив и може да се пристъпи към обществена поръчка.  Той ще е на 5 етажа, като общият брой на паркоместата ще е 191. . Фасадите на многоетажния паркинг ще са отворени, като е предвиден ажурен метален парапет и мантинела по периферията на сградата.

Входът на паркинга ще бъде от западната страна – откъм Хуманитарната гимназия. Тъй като улицата е тясна и компрометирана, предвижда се оградата на школото да бъде изместена навътре, за да може да се направят постъпите към съоръжението. Самата улица и тротоари ще бъдат разширени и ремонтирани.

Въпреки че градските власти възнамеряваха съоръжението да бъде за 500 автомобила, споровете за вакъфските имоти са ги накарали да преразгледат проекта. Оставя се обаче вратичка паркингът да бъде да се направи на етапи .

Проектът за многоетажното съоръжение в район „Тракия” е за 293 коли. Той ще се намира срещу блок 15 в близост до бул. "Освобождение" и жилищен комплекс "Елит”.  Той може да се вдигне до 7 етажа.

Третият паркинг ще е буферен и ще е за 130 автомобила. Той ще се разпростира на 4,2 дка на ъгъла на бул. „6 септември” и „Източен”, точно зад ресторанта за бързо хранене и автомивката. Идеята е там да спират коли и автобуси с туристи, които да отиват след това към Стария град и Централна градска част. Част от местата ще се дават срещу месечен абонамент.

Четвъртият обект, който ще бъде финансиран чрез Фонда на фондовете е подлезът на Чифте баня. Там се предвижда всички търговски обекти да се премахнат, като единствено бъде възстановено кафенето в центъра му.

Максималният размер на дълга е 13 194 621 лева, като той ще се изплаща 8 години, след изтичането на двегодишния гратисен период.

Засега твърдо против заема са от „Съюз за Пловдив” и „Бизнесът за Пловдив”. Втората организация изтъква, че тегленето му е противозаконно, а освен това новият кмет трябва сам да реши дали да поема такъв дълг за тези обекти или да се изразходят за други.

На прощаване: Община Пловдив тегли 13 млн. лева заем за три паркинга с 630 местаДве от съоръженията ще бъдат многоетажни, третият паркинг ще е буферен за туристи