Генералният директор на БНР няма да подава оставката си и ще обжалва решението на СЕМ, който по-рано днес с пълно единодушие реши да прекрати предсрочно договора за управление и мандата му.

„С решението си СЕМ показа, че играе над законите на България или цели дестабилизация на Българското национално радио. Ще обжалвам решението, съдът ще реши”, бяха първите думи на Светослав Костов на пресконференция в радиото. Според него членовете на СЕМ спирали реформите в радиото и им било най-удобно е сага да се скрият зад мотивите за свободата на словото.

Като основна причина за решението на СЕМ петте члена на регулаторния орган посочиха скандалът със спирането на програма "Хоризонт" и предаването "Преди всички" за няколко часа на 13 септември и провалът на Костов в опита да овладее кризата в държавното радио. Спирането на радиото бе предшествано от сваляне от ефир на журналистката Силвия Великова, но тя беше върната след обаждане на премиера Бойко Борисов още същия ден.

На мене не ми е оказван натиск по никакъв начин, каза Костов по повод информациите, че решението му за отстраняване на Великова и спирането на радиото са взети под натиск. После Костов реши, че върху него все пак имало натиск „от СЕМ и от хора, които са разследвани за едни изчезнали пари”. Той обаче не уточни какви са тези пари за които говори. В момента в БНР тече одит.

Според адвокат Кунев в нормите на закона няма основание за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор. Законът за радиото и телевизията предвижда да стартира процедура за предсрочно освобождаване, ако са налице системни и груби нарушения с погазване на принципите. "Нито една от тези предпоставки не са налице", каза Кунев. Не било нарушено и правото на информираност на гражданите адвокат, тъй като сутринта на 13 септември са звучали информационните емисии на радиото.

Тече и проверка на прокуратурата по пет сюжетни линии. "Първата сюжетна линия касае така нареченото спиране на радиото и по-специално на програма „Хоризонт“, обясни главният прокурор Сотир Цацаров преди седмица. Проверката установи, че не е имало причина за спиране на радиото, което беше обяснено с "профилактика" от Костов. 

СЕМ махна директора на БНР с пълно единодушиеВременно държавното радио ще се ръководи от Антон Митов, който отговаря за архивния фонд