Съветът за електронни медии с пълно единодушие реши да прекрати предсрочно договора за управление и мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов.  Като основна причина  за решението беше посочен скандалът със спирането на програма "Хоризонт" и предаването "Преди всички" за няколко часа на 13 септември и провалът на Костов в опита да овладее кризата в държавното радио. 

“За” предсрочното освобождаване гласуваха всички петима членове на медийния регулатор, като всеки коментира с какви мотиви го прави. 

 Преди обявяването на решението, от СЕМ оповестиха, че Костов в срок е внесъл възражение, с което е изразил пълно несъгласие със стартирането на процедура за освобождението му, настоявайки, че то е незаконно. 

Първа мотивите си обяви Ивелина Димитрова, която посочи, че формално може и да има едно нарушение, но реално са повече, включително създадено вътрешно напрежение. Бетина Жотева също подкрепи решението и заяви, че очаква съдебен процес за действията на Костов. 

Розита Еленова пък видя "императивна норма" на закона и де факто се усъмни в нравствените качества и професионализма на Костов да заема толкова висок пост, като посочи, че все още има протести в БНР – "за" и "против" генералния директор, което показвало напрежението и неразборията в радиото. 

Председателят на СЕМ София Владимирова заяви, че Светослав Костов не се е справил със задълженията си. Според нея в медийния съвет все още не са наясно какво точно е станало на 13 септември и какви действия е предприел Костов и ръководството на БНР като цяло, за да не бъде спряна за 5 часа програма "Хоризонт". 

"Каква е моята гаранция, че това няма да се повтори", попита Владимирова и добави: "Трябва ли да чакаме тези нарушения да станат система", като подчерта, че БНР се ползва с най-голяма степен на доверие сред българските граждани. В крайна сметка, като временен директор беше утвърден Антон Митов. 

Той е директор на "Архивен фонд" в БНР, водещ е на предаванията "Как си ти?", "Антон Митов шоу", "Хоризонт на вълните на младостта", шеф на „Радионет“ и новинар в университетското радио „Алма Матер“, автор на предавания за радио и за телевизия, както и автор на пиеси на абсурда, и преподавател по журналистика към Софийския университет и към НБУ.

Отстраненият Костов обяви, че до два часа ще даде пресконференция.