Срокът за разследването срещу лидера на ДОСТ Лютви Местан за причиняване на смърт по непредпазливост на дете е удължен с два месеца - до 14 декември. Това съобщи пред радио "Фокус" говорителят на Окръжната прокуратура в Кърджали Димитрина Делчева.

Това е третото удължаване на срока на разследването срещу Местан. Като причина Делчева посочи, че не са готови изводите по автотехническата експертиза.

Разследването срещу лидера на ДОСТ е под специален надзор от Върховна касационна прокуратура по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Като мотиви за по-специалното отношение към разследването бе посочено, че то се отличава с фактическа и правна сложност и има засилен обществен интерес, тъй като обвиняемият е публична личност и председател на политическа партия.

Лютви Местан е обвинен за смъртта на 6-месечно бебе при катастрофата край село Загорско на 14 април. При включване в главния път към граничния пункт "Маказа" колата на Местан се е ударила в автомобил, в който пътувало семейство с две деца. Едно от тях - бебе на 6 месеца, почина, а другите пътници бяха ранени. На Лютви Местан са повдигнати обвинения, които при доказване пред съда предвиждат затвор от 2 до 6 години, а при особено тежки случаи - от 3 до 10 години.