"Заводът трябва да СПРЕ" - с това искане продължават протестите в Шишманци. Местните жители ще изразят недоволството си срещу пожарите и замърсяванията, чиито източник е индустриалното предприятие. Затова те възнамеряват да блокират пътя до него в петък, събота и неделя. Протестите ще стартират в 6:15 сутринта, с пристигането на първите камиони.

"Пожарът започна в неделя вечерта и продължава до момента. Цяла седмица очакваме становище на отговорните институции и власта, но към момента такова няма", споделят в социалните мрежи организаторите. 

По-рано днес от Районна прокуратура-Пловдив информираха, че е започнала проверка за евентуално престъпление против околната среда. Срокът на приключването е едномесечен. Проверката е възложена на служители на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив. Образувана е преписка след постъпила справка от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив по повод направено замерване на чистотата на въздуха от мобилна лаборатория на РИОСВ - Пловдив в село Шишманци.

Полиция и прокуратура влизат в горящия завод в ШишманциЩе бъде извършена проверка на дейността на завода

Припомняме, че огънят продължава вече четвърто денонощие. Вчера сутринта десетки жители на Шишманци, Белозем и Стряма се събраха на спонтанен протест, а много от тях носеха маски.  Те разказаха пред екип на TrafficNews, че редовно в завода се случват пожари. Според тях тази част е най-плодородната в България и една такава огнена стихия и последвало замърсяване на въздуха, би убило всякаква реколта, а дори би повлияло на животновъдството.

Още вчера протестиращите се зарекоха, че всеки ден ще се събират пред завода, докато държавата не предприеми мерки за отстраняването на проблемите. Те поискаха строг мониторинг на мерките за безопасност с оглед предотвратяване на бъдещи пожари.

Протестът бе подкрепен и от представители на местната власт. Ето какво коментираха те пред TrafficNews:

Три села се вдигат на протест пред горящия завод в ШишманциТе ще настояват за по-безопасна среда

Кметът на Раковски сезира Борисов заради пожара в Шишманци, събира подпискаЩе удоволетворим всички искания на хората от района, гарантираха от Екологичен завод

В същото време полицията и прокуратурата в Пловдив извършват проверка в завода в Шишманци, заяви пред TrafficNews говорителят на Районна прокуратура-Пловдив Атанас Илиев. Извършва се проверка по отношение на стопанисването на сметището, като част от подозренията са за длъжностни престъпления от контролни институции. Срокът на приключването е едномесечен. До мамента са подавани много сигнали от местното население, но не е било взето отношение. Проверката ще обхване и Оценката за въздействие върху околната среда. 

Образувана е преписка след постъпила справка от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив по повод направено замерване на чистотата на въздуха от мобилна лаборатория на РИОСВ - Пловдив в село Шишманци. Изследването е извършено след като на 12.08.2019 г. е възникнало запалване на отпадъци на територията на Депо за неопасни отпадъци и „Инсталация за биологично разграждане по закрит способ“. Анализът от замерването на чистота на въздуха от мобилната лаборатория на РИОСВ сочи, че има минимално завишаване на показателите на фини прахови частици във въздуха в района на община Раковски. По първоначални данни няма опасност за здравето на живущите в района.

Още за извършваната проверка, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ:

Припомняме, че пожарът в сметището гори вече четвърто денонощие. В резултат от него е отчетено и замърсяване на околната среда. Гъстият дим и честите аварии предизвикаха вълна от недоволство, а местни жители блокираха пътя до завода вчера сутринта. Протестите ще продължат и през следващите дни.

Има замърсяване на въздуха след пожара в ШишманциНепрекъснатите замервания на качеството на атмосферния въздух в района ще продължат до нормализиране на ситуацията