Полицията и прокуратурата в Пловдив извършват проверка в завода в Шишманци, заяви пред TrafficNews говорителят на Районна прокуратура-Пловдив Атанас Илиев. Извършва се проверка по отношение на стопанисването на сметището, като част от подозренията са за длъжностни престъпления от контролни институции. Срокът на приключването е едномесечен. До мамента са подавани много сигнали от местното население, но не е било взето отношение. Проверката ще обхване и Оценката за въздействие върху околната среда. 

Образувана е преписка след постъпила справка от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив по повод направено замерване на чистотата на въздуха от мобилна лаборатория на РИОСВ - Пловдив в село Шишманци. Изследването е извършено след като на 12.08.2019 г. е възникнало запалване на отпадъци на територията на Депо за неопасни отпадъци и „Инсталация за биологично разграждане по закрит способ“. Анализът от замерването на чистота на въздуха от мобилната лаборатория на РИОСВ сочи, че има минимално завишаване на показателите на фини прахови частици във въздуха в района на община Раковски. По първоначални данни няма опасност за здравето на живущите в района.

Още за извършваната проверка, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ:

Припомняме, че пожарът в сметището гори вече четвърто денонощие. В резултат от него е отчетено и замърсяване на околната среда. Гъстият дим и честите аварии предизвикаха вълна от недоволство, а местни жители блокираха пътя до завода вчера сутринта. Протестите ще продължат и през следващите дни.

Има замърсяване на въздуха след пожара в ШишманциНепрекъснатите замервания на качеството на атмосферния въздух в района ще продължат до нормализиране на ситуацията