Вече няколко часа продължава битката с двата пожара край Дупница, видя екипът на TrafficNews. „Огнищата вече са овладени, може би до няколко часа ще са потушени”, увериха ръководителите на операцията по гасенето. Битката с огъня се води на няколко фронта. Първо се запали смесена гора край село Грамаде. 

По-страшни и големи пламъци обаче лумнаха под моста на международен път Е-79, където се запали склад за пластмасови и хартиени отпадъци на фирма „Феникс Ресурс”. 

Огънят обхвана колоните на моста и нагря асфалта върху него. По-късно пътят бе пуснат за движение. 

„Не е възможно това да е станало само с незагасена цигара, някой е хвърлил нещо отгоре и е запалил боклуците”, коментираха огнеборци. Собствениците на предприятието също изказаха съмнения, че може да става въпрос за умишлен палеж.

От горящите боклуци заради силния вятър към Дупница се понесе отровен смрадлив пушек. Хората се втурнаха да затварят прозорците, но димът продължава да се стеле над улиците, които са близо до пожара.

На място има екипи на РИОСВ, които правят замервания на въздуха.  

Заради критичната ситуация кметът Методи Чимев обяви частично бедствено положение за част от територията на община Дупница.

 

Частичното бедствено положение е в сила най-малко до 24 часа на 14 август.

На място с пламъците се борят екипи огнеборци от Самоков, Благоевград, Дупница и Кюстендил. В гасенето участват и много доброволци. 

Екипи на Областно пътно управление и на МРРБ проверяват какво е състоянието на основите на моста на автомагистрала "Струма" и дали пожарът не е увредил настилката и носещите конструкции.

Очакват се резултати от замерване на въздуха, за да се установи дали има опасни газове над допустимото.

Автомагистралата остава затворена, цялото движение се пренасочва към главния път Е 79.