Сградата на ликвидираната Белодробна болница в Пловдив да бъде ремонтирана и обзаведена, за да поеме при нужда тежкоболните при разрастване на пандемията.  Това е било дискутирано днес между градските власти и народните представители от Пловдив град и област, съобщи кметът Здравко Димитров на оналйн брифинг.

В момента се правят количествено-стойностни сметки колко би струвал ремонта и оборудването на лечебното заведение на „Цариградско шосе”. Освен възстановяване на лечебното заведение от Община Пловдив ще закупят и дихателни апарати, които към момента са твърде малко в болниците.

Подготвя се обществена поръчка, като първо ще бъдат взети около 30. Очаква се предложението да бъде гласувано на сесия на Общинския съвет, на която да се разпределят средствата от бюджета.

Друго, което е било коментирано е създаването на лаборатория за изследване на коронавирус в Пловдив. На срещата е била ректорът на МУ проф. Мариана Мурджева, която е казала, че може да се осигури помещение за нея. По този начин ще се дават по-бързо резултатите.

„В Пловдив обстановката е нормална. Няма паника, нормално е по улиците и хранителните вериги. Ще видим дали може д отворим някои хипермаркети по 24 часов, за да могат пловдивчани спокойно да пазаруват”, каза Зико. Той допълни, че се очакват маски, предпазни облекла и дезинфектанти в Община Пловдив. Кметът призова хората да носят предпазните маски и да мислят за сигурността си. 

На въпрос от граждани дали може да се затвори града, той отговори отрицателно, като каза, че заради мобилността на хора – работа и жилище на различни места, това е невъзможно, предвид и индустриалните зони.