Делото срещу бизнесмена Николай Банев, съпругата му Евгения и майка му Мария тръгва утре. Разследването срещу семейството приключи още в средата на август.  

В момента единствения обвиняем по делото, който стои зад решетките е именно Банев. Евгения беше пусната на свобода преди близо два месеца заради влошено здравословно състояние. Бизнесдамата дълго време настояваше за медицински експертизи, които в крайна сметка бяха направени от трима медици.

Според лекарите Банева страда от тежко онкологично заболяване и трябва да бъде лекувана, а болницата към затвора не разполага с нужните специалисти. Става въпрос за тумор на щитовидната жлеза, който нараснал с 1/3 през последната година.

 Майката на Банев пък беше освободена веднага след акцията срещу семейството, като и беше наложена мярка „подписка“, каквато вече има и спрямо съпругата на сина и. 

Николай и Евгения Баневи са с обвинения за ръководене на  организирана престъпна група,  длъжностно присвояване на пари и вещи, недеклариране и неплащане на данъчни задължения, пране на пари в особено големи размери и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Според държавното обвинение от 2005 г. до задържането им в Ница Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв.

Евгения и Николай определено са едни от най-колоритните арестанти, които спецпрокуратурата е залавяла при дългата поредица показни акции.

За времето прекарано в ареста съпрузите редовно захранваха медиите с новини и коментари.

Евгения първо се възмути от ужасната храна в следствения арест, както и от недопустимата, според нея, липса на сурови ядки. Малко преди този каприз пък бизнесдамата написа любовно писмо, адресирано до съпруга си. Според държавното обвинение Банева криела и ползвала телефон, но въпреки усилията на на надзирателите той така и не бе открит.

На фона на това пък Банев без притеснения впечатляваше публиката с различни статуси във фейсбук, публикувани докато е в килията си. Писанията представляваха сериозни критики и оплаквания от лошите условия в ареста, най-гневното от което гласеше, че трябва "да съжителства с цялата флора и фауна", но и тежки анализи за обществено-политическата ситуация в държавата.

Семейството използваше всяка законова възможност да се опита да излезе от ареста. След като общите им усилия удариха на камък, двамата пристъпиха към самостоятелни опити, като всеки имаше и различен адвокат. В крайна сметка в килията на "Г.М. Димитров" остана само Николай.

Баневи бяха арестувани на 26 октомври миналата година. Те са само едно от звездните семейства, които бяха задържани при грандиозните акции на спецпрокуратурата. Така по-малко от година по-късно делото срещу колоритното смеейство вече влиза в съда.