Нагли апаши оставиха без бастун бронзовия Пенчо Славейков, чията статуя заедно с баща му Петко Славейков, е сред забележителностите на площад "Славейков".  Бруталната кражба се случи само шест месеца след като копозицията, която е дело на Георги Чапкънов, беше върната на обичайното място след основния ремонт на няколко централни улици в столицата. 

Бастунът е изкъртен тази нощ, а от полицията проверяват близките охранителни камери, за да открият кой е извършил вандалската постъпка, обясниха от СДВР пред TrafficNews. Съмненията са, че най-вероятно виновниците са пияни или надрусани младежи, отколкото крадци. 

На Чапкънов по принцип не му върви с вандалите, които редовно посягат на негови творби. Апаши задигнаха от Такевата градинка скулптурата "Отвличането на Европа”, която представлява женска фигура върху бик. 
 
По-късно тя беше възстановена в оригиналния си вид, но скоро беше омазана с жълта боя. Наблизо пред входа на ул. „Ангел Кънчев“ № 3  Чапкънов бе украсил стълбите, водещи към входа на кооперацията с бронзов бръшлян, из който се криеха гущерчета, птички и други дребни фигурки. Те започнаха да изчезват една по една, докато накрая авторът бе принуден да демонтира остатъците от творбата си.