Мъжът, задържан при мащабната спецоперация в Бургас, е участвал във военни действия, твърди прокуратурата. Според разследването 20-годишният борец е бил член на различни джихадистки групировки. До момента няма данни да е участвал в подготовка на терористични нападения в България. Бащата на младия мъж и към момента е лидер на джихадистки отряд, сочи обвинението.

Събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки. Смята се, че бащата на Мохамед, който и към момента е лидер на джихадистка групировка, го е радикализирал и привлякъл.

„Разбиха ни вратата, насочиха оръжие с лазери срещу нас. Не мога дори и да говоря, беше нещо ужасно. Претърсиха всичко, нищо не намериха - нито в мен,нито в моя апартамент, нито в колата на мъжа ми. Нищо няма вкъщи, ние не сме терористи”, заяви лелята на Мохамед Виолета по Нова тв. 

Бащата на задържания за тероризъм Мохамед участвал във военно формирование в СирияПо предварителна информация в ареста са 4 момчета от клуба, в който тренирал борецът

Мохамед се върнал от Турция само преди две седмици, разказа леля му. Там живеел с майка си. Учил турски, с надеждата да започне работа, но пандемията объркала плановете му. Жената обяснява ареста с това, че Мохамед се е виждал с баща си, който живее от 20 години в Сирия.

„Преди 20 години е живял в България баща му. Ние казахме че, той там се занимава с такива неща. В Сирия е война. Има различни групировки, но момчето няма нищо общо с него, повярвайте ми. Никой не би излъгал за такова нещо”, заяви през сълзи Виолета.

Според прокуратурата, бащата на арестувания ръководи терористична група в Сирия. От 2015- та до момента  Мохамед неколкократно е пътувал до там, и е участвал във въоръжени действия в редиците на джихадистки терористични групировки, твърди обвинението. Разследващите разпространиха и снимки. Обвинението срещу него е за български гражданин, участващ в терористична дейност в чужбина.

Задържаният за тероризъм в Бургас бил вербуван от баща сиИван Гешев увери, че няма заплаха за страната ни

„Става въпрос за млад човек, който е вербуван от баща си. Той е ръководител на терористична груп. Участвал е във военни действия на две групировки”, обясни главният прокурор Иван Гешев.

Бащата на Мохамед работел на границата и имал право веднъж на 15 дни да влиза от Сирия в Турция, разказва лелята на арестувания.

„Предполагам, че племенникът ми може някой път, евентуално, да е отишъл с него до границата,за да види къде работи и там да е направил тази снимка”, каза Виолета.

Разследването за пътуванията на Мохамед в Сирия продължава.