Имаме информация, че бизнесменът Васил Божков е задържан в Дубай. Това съобщи преди минути главният прокурор Иван Гешев.

Божков е бил задържан заедно с още двама.

Още утре очакваме да пристигнат официалните документи за потвърждение, обясни Гешев.

На въпрос къде ще бъде екстрадиран акционерът от "Националната лотария" главният прокурор беше категоричен, че това зависи от местното законодателство.

"В последните три дни работихме изключително усилено по залавянето на обвиняемия Божков. Той пък правеше всичко възможно да се защити, включително използвайки медиите и финансовия си ресурс. Истината е, че имаме информация, че преди няколко часа Васил Божков е задържан на територията на Обединените арабски емирства, но това не е потвърдено писмено", коментира Гешев.

По думите му това е резултат от добрата работа на МВР, Министерството на външните работи и не на последно място на българските служби за сигурност.

"Ще направим всичко възможно Божков да бъде изправен пред българския съд", категоричен беше главният прокурор, като уточни, че не е ясно колко дълго ще продължи екстрадицията от Обединените арабски емирства.

Виждате, че сръбската държава не изпълнява своите международни задължения в продължение на 5 - 6 години. Това е прецедент, който не съществува в Европа, добаво Гешев.

Последният полет на частния самолет на Васил Божков е бил София-Дубай. Излетял е от София в събота вечерта и е кацнал в Дубай в неделя сутринта. Самолетът е Bombardier Global 5000 (twin-jet) (GL5T), като оператор е регистрирана компанията Nove. Позивните му са LZ-VBE. В събота аеропланът е долетял от Париж и почти веднага е излетял за Дубай. 

Божков с последни думи! Грубо погазване на конституцията, характерно за Нацистка ГерманияБизнесменът преустановява контакта си с медии за неопределено време

На 29 януари парламентът прие промените в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов и депутати от НФСБ, който предвиждат само държавата да организира лотарийни игри . Законът дава възможност в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лиценз ще бъде прекратен да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

Същият ден стартира акция на прокуратурата в Държавната комисия по хазарта, офисите на фирмите на Васил Божков, който стои зад двете най-големи лотарийни игри, както и в помещенията на Национална лотария.

Говорителят на главния прокурор: Божков води хибридна атака срещу прокуратуратаСпоред Сийка Милева, ценните вещи на бизнесмена не са били изсипвани в чували