Министрите на околната среда и водите Нено Димов и регионалното развитие Петя Аврамова се оказаха на мушката на държавното обвинение заради водната криза в Перник. Двамата имат вина близо 300 хиляди души да са на воден режим, според издаденото на 10 декември постановление на прокурор Красимира Минчева от Окръжна прокуратура в Перник.

От 18 ноември в Перник  има режим на водата, като до 10 декември чешмите течаха по десет часа на ден - 5 сутрин и 5 следобед, а от тази сряда вода има само между 16 и 22 часа.

"С бездействията си министрите на МОСВ и министърът на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на които са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве, респективно прееписката съдържа данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 219 от НК", пише в постановлението на прокурор Красимира Минчева. 

Според този текст, ако обвинените бъдат признати за виновни, наказанието може да стигне до лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева. Решението на Окръжна прокуратура - Перник, вече е препратено към по-висшестоящата Специализирана прокуратура.

В същото време водната криза беше обсъждана и в парламента днес. Депутатите задължиха министърът на регионалното развитие и благоустройството до 15 май да изготви и предложи на обществено обсъждане Закон за ВиК, с който се въвеждат помощи за вода. С второ решение депутатите ангажираха министъра два пъти годишно - през юни и декември, да информира за напредъка в изпълнението на плана за действие към Стратегията за развитие на ВиК сектора в периода 2014-2023 година. И двете предложения бяха приети със 132 гласа от толкова присъстващи.

Народните представители не приеха искането на ДПС за оптимизация на състава на ВиК дружествата, в които работят над 14 хил. души. Както и идеята всяка година парламентът да се запознава с финансовото им състояние.

По време на дебата опозицията обвини управляващите в бездействие, некомпетентно управление, корупция и липса на реформи, които са довели до проблемите с водата. "Търкаляме темата десет години, а отговорните институции заекват по нея", обобщи ситуацията депутатът Манол Генов от БСП.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова изтъкна, че Стратегията за развитие на ВиК сектора е добре разработен документ, в който са участвали много политически сили, и не е нужна неговата промяна.

Тя предвижда доизграждане на липсващата инфраструктура, запазване на социално поносими цени на водата и предоставяне на услуги в съответствие с добрите европейски практики.

В нея са залегнали 11 млрд. лв. инвестиции във ВиК мрежата, като част ще дойдат от европейски програми. Коментирайки ситуацията в Перник, Аврамова каза, че нивото в язовир "Студена" продължава да е ниско и водният режим ще продължи, за да има вода до започването на неговото пълнене през пролетта.

Тя призова да не се сатанизират служителите на ВиК - Перник. "Опасно е проблемът да се политизира и да се използва за популизъм", каза още Петя Аврамова. Тя допълни, че има няколко предложения за временни решения, по които трябва да се произнесат от Басейновата дирекция.